Fondul Monetar Internațional (FMI) prevede o rată de creștere de 5,2% în acest an și 1,8% în 2023 pentru economia greacă, prin raportul său privind perspectivele economiei mondiale (World Economic Outlook).
Încetinirea creșterii în 2023 este așteptată într-un context mai larg de slăbire în continuare a economiilor globale și a zonei euro, cu economia germană și italiană intrând în recesiune.
În ceea ce privește inflația din Grecia, FMI estimează că aceasta se va contura – pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum utilizat de Eurostat – la niveluri medii în acest an la 9,2% pentru a scădea la 3,2% în 2023 și în continuare la 1,9% în 2027.
Şomajul va continua să scadă anul viitor la 12,2% de la 12,6% anul acesta şi 15% în 2021.
Deficitul bilantului curent este de așteptat să ajungă la 6,7% din PIB în acest an și să scadă la 6,3% în 2023.
Pentru zona euro, se estimează că inflația va fi de 8,3% anul acesta pentru a scădea la 5,7% în 2023, în timp ce se subliniază că criza energetică a Europei nu va fi temporară și că iarna lui 2023 poate fi și mai grea decât cea din acest an.
Băncile centrale ar trebui să rămână angajate față de obiectivul de a combate inflația, chiar dacă riscă o înăsprire monetară mai mare decât este necesar, notează raportul.
Pentru politica fiscală, Fondul afirmă că ar trebui să sprijine și obiectivul de reducere a inflației și că nu este nevoie de măsuri orizontale de sprijin, care au un cost fiscal mare și sunt rareori eficiente.
În schimb, politica fiscală ar trebui să se concentreze pe protejarea grupurilor vulnerabile cu măsuri specifice și temporare și să ajute la investiții în energie verde, economia digitală, capitalul uman și diversificarea lanțurilor de aprovizionare.
Discuții despre această postare