Blocaje și incendii în stradă în fața Parlamentului European – Furia fermierilor nu se diminuează în ciuda concesiilor Bruxelles-ului
Revoltarea agricultorilor, în ciuda concesiilor făcute la Bruxelles, unde liderii europeni se întrunesc astăzi, nu cedează, în special în Franța, unde blocajele rutiere vor continua pentru a patra zi consecutivă.
Deși furia comunității agricole nu este pe agenda oficială a discuțiilor din summitul de la Bruxelles, sute de tractoare sunt așteptate să ajungă astăzi în apropierea locului unde are loc summitul, în fața Parlamentului European, conform organizatorilor.
Vezi imagini în direct de la Bruxelles:
Belgian farmers protest as EU leaders gather for summit in Brusselshttps://t.co/HHYoOTtk6X
— The Uncrowned Queen (@FrancineKetelaa) February 1, 2024
Ultimele informații vorbesc despre o mie de tractoare în jurul zonei în care va avea loc summitul celor Douăzeci și Șapte. „Există o mie de tractoare sau utilaje agricole”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru Agenția Franceză de Presă, clarificând că fermierii care protestează provin în principal din Belgia.
Mass-media franceză raportează că agricultorii au demolat o statuie istorică de pe Piața Luxemburgului, iar au existat și unele confruntări cu forțele de poliție.
Une statue du monument à John Cockerill démontée sur la place du Luxembourg 👇https://t.co/vbKhw85z7M#Agriculteurs #Bruxelles #PlaceLuxembourg https://t.co/WCFXRBQYDA pic.twitter.com/9V3c1ehQ8i
— L'Echo (@lecho) February 1, 2024
Ieri, miercuri, în ajunul summitului european, fermierii francezi și belgieni au blocat împreună un punct de trecere la frontiera dintre cele două țări, denunțând „distorsionarea concurenței” confirmată de acordurile de liber schimb și cerând pentru astăzi „anunțuri foarte puternice”.
Large police forces have been called in to be stationed in front of the European Parliament in Brussels as the first tractors of a large caravan of protesting Belgian farmers start to arrive by the parliament.
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 1, 2024
Via @Jorgebuxade pic.twitter.com/W1WWxIhTAd
În Franța, fermierii mențin presiunea pe autostrăzi în jurul Parisului. Tensiunea a crescut ieri, miercuri seara, cu primele arestări ale fermierilor care doreau să blocheze piața Rungis, un centru alimentar major din regiunea pariziană.
🇧🇪🇪🇺🔥🚜 Indul a balhé…
— Bede Zsolt (@Bede_Zsolti) February 1, 2024
Azt hittétek, hogy hülyéskedek? Ez megy Brüsszelben. Az EU épülete előtt…
Osszátok.. pic.twitter.com/CySlv4pxDS
În total, 91 de persoane au fost arestate târziu după-amiaza după o invazie în perimetrul acestei piețe en gros, unde au fost cauzate „daune”, conform unei surse polițienești citate de Agence France-Presse.
Downtown Brussels right now. Hundreds of tractors heading to the EU for the farmer's protests, some towing campers. #FarmersProtest2024 #Farmerprotest pic.twitter.com/yMrwH7sWRv
— Jonathon Van Maren (@JVanMaren) January 31, 2024
Concesiile anunțate ieri de guvernul francez și concesiile Comisiei Europene referitoare la întreruperea lucrului în agricultură și importurile din Ucraina nu par să satisfacă fermierii, care sunt mobilizați și în Italia, Spania și Germania, notează Agence France-Presse.
În Italia, mii de fermieri, de la Sardinia la Piedmont, au protestat din nou ieri, miercuri.
Principala confederație a fermierilor italieni, Coldiretti, intenționează să meargă astăzi la Bruxelles cu aproximativ o mie de fermieri din Italia pentru a denunța „nebunia care amenință agricultura”.
Incredible scenes from France.
— PeterSweden (@PeterSweden7) January 31, 2024
All of Europe is standing up against the tyrannical green agenda.
The farmers have had enough.pic.twitter.com/HSfo0ueTfo
Ministrul spaniol al Agriculturii a anunțat că va primi mâine, vineri, cele trei principale sindicate agricole, care au promis „mobilizări” în „următoarele săptămâni”.
Fermierii portughezi au chemat, de asemenea, la mobilizare astăzi dimineață pe străzile țării cu tractoare și utilaje agricole.
În fața protestelor, Comisia Europeană a făcut ieri concesii în două probleme majore: propune acordarea unei „excepții parțiale” pentru anul 2024 față de obligația de întrerupere a lucrului în agricultură impusă de PAC și examinează un mecanism care să limiteze importurile din Ucraina, în special a păsărilor.
NOW – The first farmers gathering now in Brussels ahead of today's European parliament summit
— Eatlovepray2 (@Eatlovepray22) February 1, 2024
— The farmers seem to be succeeding in getting to parliament in Brussels.
Map from today 8:30 am ~ more.. pic.twitter.com/nXBH7F6aJW
– „Efort întârziat” –
Deși Parisul și-a exprimat satisfacția că Bruxelles-ul „a răspuns cererilor Franței”, această excepție vine „întârziată” și rămâne „limitată”, a exprimat părerea sa Copa-Cogeca, organizația sindicatelor agricole din UE.
Politica europeană excesiv de complicată, veniturile prea scăzute, inflația, concurența externă, acumularea de reglementări, creșterea semnificativă a prețurilor la combustibil: aceleași revendicări sunt menționate în majoritatea țărilor europene.
Furia se cristalizează în jurul Politicii Agricole Comune (PAC) a celor Douăzeci și Șapte, care este considerată de unii ca fiind ruptă de realitate.
– Mercosur –
O altă problemă nerezolvată rămâne în așteptare la Bruxelles: Comisia, responsabilă pentru politica comercială a celor Douăzeci și Șapte, negociază în prezent un acord de liber schimb cu țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay), care îngrijorează sectorul agricol și pe care Parisul declară că nu-l dorește.
Tratatul cu aceste țări agricole importante „nu este bun pentru fermierii noștri și nu poate, nu ar trebui să fie semnat în forma actuală”, a declarat miercuri ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, declarându-se gata pentru un „bra de fier” cu Comisia.
Președintele francez Emmanuel Macron urmează să aibă discuții astăzi cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în marja summit-ului european.
Șeful sindicatului agricol puternic din Franța, FNSEA, a făcut un apel către membrii săi pentru „calm și rațiune”. Arătând că așteptările sunt imense în fața acumulării de standarde și reguli, Arnaud Rousseau a subliniat că există multe probleme europene care nu pot fi rezolvate în doar trei zile.
Noua Politică Agricolă Comună (PAC), care începând cu 2023 întărește obligațiile de mediu și prevederile Acordului Verde european, stârnește furie. Franța primește cea mai mare parte a subvențiilor agricole europene, depășind 9 miliarde de euro anual.
Prezența lui Kyriakos Mitsotakis la protestele agricultorilor de la Vonitsa, însoțită de o atmosferă calmă în discuțiile purtate, a fost un semnal clar al intenției prim-ministrului de a se implica personal în problema mobilizării agricultorilor, care a devenit acum și o problemă politică, deoarece nu a fost gestionată corect de la început.
Mitsotakis a dorit să transmită mesajul că guvernul ascultă fermierii și încearcă să intervină pentru rezolvarea problemelor lor, atât la nivel național, cât și european. Prima intervenție a avut loc prin amendamentul referitor la rețeaua electrică agricolă din Tesalia, iar a doua prin extinderea ajutoarelor pentru cei afectați de furtuna Daniel, în timp ce Mitsotakis a indicat că există posibilitatea unei intervenții pozitive în ceea ce privește prețul combustibilului agricol. Rămâne de văzut dacă vineri, în Parlament, în răspuns la întrebarea actuală a liderului Stângii Noi, Alexis Haritsis, Mitsotakis va avea ceva de anunțat, ținând cont că Ministerul Finanțelor examinează posibilitățile bugetare pentru un posibil revenire a subvenției pentru combustibilul agricol pentru acest an.
„Știu că lucrurile sunt dificile, nu sunt naiv. Nu sunt dificile doar aici, vedeți, în întreaga Europă avem proteste. Eu vreau să menținem acest climat de dialog bun, civilizat și frumos, pentru că suntem aici în primul rând nu pentru a ne certa, ci pentru a rezolva problemele”, a subliniat Mitsotakis ieri, vorbind cu fermierii adunați la intersecția Vonitsa-Lefkada.
Chestiunea fermierilor este de o importanță considerabilă pentru guvern, deoarece la alegerile recente din iunie, fermierii și crescătorii de animale au votat cu un procent de peste 42% pentru partidul Noua Democrație (ND). Următorul în top a fost PASOK cu 13,7%, iar apoi SYRIZA cu 13,4%. În perspectiva alegerilor europene, partidele comuniste (KKE) și Ελληνική Λύση (EL) își intensifică prezența printre fermieri. Totuși, producătorii participă progresiv la expoziția Agrotica din Salonic, ale cărei inaugurări sunt programate pentru astăzi seara la 19:30, cu prezența ministrului Dezvoltării Rurale, Lefteris Avgenakis, care va fi în oraș pentru câteva zile, având un program încărcat de întâlniri.
Cu toate acestea, domnul Mitsotakis se află deja de ieri după-amiază la Bruxelles, unde a participat la cina oferită de președintele Consiliului European, Charles Michel, în perspectiva ședinței extraordinare de astăzi a Consiliului European pentru revizuirea bugetului european.
În condiții normale, singurul protagonist al Summitului ar fi fost premierul Ungariei, Viktor Orban, care și-a reconfirmat intențiile în legătură cu pachetul financiar pentru Ucraina și de data aceasta nu intenționează să părăsească sala ședințelor pentru a facilita decizia liderilor europeni, așa cum a făcut la ultimul Summit. Cu toate acestea, mulți lideri europeni se confruntă cu o problemă semnificativă legată de mobilizările agricultorilor, în frunte cu președintele francez Macron, care vede cum opoziția sa politică, Marine Le Pen, își face loc și urcă pe tractoare, pătrunzând printre rândurile fermierilor revoltați.
Back in #Brussels. We will stand up for the voice of the people! Even if the bureaucrats in Brussels blackmail us. #FarmerProtests pic.twitter.com/9Zws6ek9Hc
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) January 31, 2024
Guvernul elen are rezerve serioase cu privire la modul în care a fost conturat noua Politică Agricolă Comună. Premierul Mitsotakis a declarat ieri fermierilor că va exercita presiuni asupra Europei pentru „legalizarea” produselor provenite din țări terțe, competitive, fără aceleași standarde care se aplică fermierilor greci. „Nu este posibil ca noi să impunem fermierilor un cost pentru adaptarea la schimbările climatice și, în același timp, să importăm produse din țări care nu au aceleași obligații”, a spus Mitsotakis.
În realitate, conform surselor europene citate de protothema.gr, protestele agricole din întreaga Europă reprezintă „elefantul din cameră” al Summitului European. Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm la decizii. Surse guvernamentale elene afirmă că Grecia este mulțumită de cadrul acordului discutat în cadrul Summitului din decembrie, deoarece, pe lângă finanțarea către Ucraina, acesta include și prioritățile stabilite de Kyriakos Mitsotakis, cum ar fi fonduri suplimentare pentru migrație și gestionarea dezastrelor naturale, precum și flexibilitate în utilizarea resurselor comunitare pentru perioada 2014-2020.
Ședința de astăzi se anunță a fi lungă și nu se va încheia până în după-amiaza, în special dacă se confirmă previziunile cu privire la poziția dură a lui Orban.
Discuții despre această postare