Noile tarife la energie electrică vor fi anunțate până duminica viitoare, 10 iulie, de către toți furnizorii, care nu vor include clauza de ajustare și vor intra în vigoare de la 1 august. Guvernul aspiră cu combinația de măsuri implementate pe piața angro și cu amănuntul, să absoarbă peste 70% din creșterea prețurilor și să „atârizeze” costul kilowatt-ului aproape de nivelul din toamna trecută.
Pe de altă parte, evoluțiile de pe piața internațională în ceea ce privește prețul gazelor naturale nu sunt favorabile, iar sursele din piață își exprimă rezerve cu privire la efectul intervențiilor, însă guvernul asigură că, dacă va fi necesar, cheltuielile bugetare cu subvențiile energetice vor crește.
Cu datele de până acum, evoluțiile de pe piața de energie electrică sunt prescrise după cum urmează:
- De vineri, 1 iulie, a intrat în vigoare noul mecanism de funcționare a pieței de energie electrică, prin care se stabilește un plafon la veniturile producătorilor de energie, diferit în funcție de tehnologie (lignit, gaze naturale, surse regenerabile etc.). diferența dintre plafon și prețul formată zilnic la Bursa de Energie, în care furnizorii vor continua să cumpere energie, va fi transferată la Fondul de Tranziție Energetică pentru finanțarea subvențiilor la costul energiei. De exemplu, dacă prețul maxim este de 100 de euro pe megawat oră și prețul la Bursă este de 240 de euro, diferența de 140 de euro va fi transferată către Fondul de Tranziție Energetică.
- De la 1 august, clauza de ajustare a tarifelor fluctuante de energie electrică este desființată. Preturile aplicate de furnizori vor fi uniforme (adica nu va exista, ca acum, pret de baza mic si separat clauza de ajustare). Prețurile care se vor aplica de la 1 august vor fi anunțate de către furnizori până duminica viitoare, 10 iulie, în timp ce la sfârșitul fiecărei luni se vor anunța prețurile lunii următoare (ex. pe 31 iulie se vor anunța facturile din septembrie etc. . .). Prețurile nominale pe kilowatt-oră conform estimărilor pieței vor fi majorate semnificativ, însă ceea ce interesează este prețul final care se va forma după subvenția stabilită de Stat.
O diferență importantă care apare în raport cu regimul actual este că toate subvențiile vor fi distribuite prin decizie a statului. Până în prezent, fiecare companie energetică folosea veniturile crescute din generarea de energie electrică pentru a finanța subvenții pentru clienții săi în furnizare. De acum încolo veniturile vor fi încasate și distribuite de către stat.
Fondul total pentru subvenţionarea facturilor de energie electrică şi gaze naturale în 2022 poate depăşi 6 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde de euro au fost date în primul semestru şi 3,6 miliarde de euro sunt bugetate pentru a doua jumătate a anului. Sursele de finanțare a subvențiilor sunt veniturile din piață (diferența dintre prețul de piață și prețurile de compensare ale producătorilor de energie), din licitațiile drepturilor de emisie de dioxid de carbon, din impozitarea veniturilor suplimentare ale producătorilor de energie cu o cotă de 90% și de la bugetul de stat.
Potrivit estimărilor Ministerului de Interne, intervențiile instituționale pe piața de energie electrică vor absorbi:
- Consumatorilor vulnerabili care au dreptul la Tariful Social Gospodărie (aproximativ 500.000 de gospodării) 100% din majorare.
- La toate tarifele casnice cresc cu până la 85%.
- În 1,25 milioane de întreprinderi mici și mijlocii 82% din creștere.
- Pentru fermieri și rural tarife de până la 90% din creștere.
Discuții despre această postare