Granitele Uniunii Europene incep sa semene cu zidurile de aparare ale unei cetati pregatite de asediu.
Turnuri de observatie si garduri de sarma ghimpata incep sa rasara pe flancurile estice si sud-estice ale Uniunii Europene, ca masura luata impotriva infiltrarii pe teritoriul european a rebelilor rusi si teroristilor din Orientul Mijlociu.
Polonia a decis deja sa construiasca sase turnuri de observatie pe linia de granita cu enclava rusa Kaliningrad, anunta cotidianul britanic The Guardian.
Supravegheati de la inaltime
Politia de frontiera din Polonia a decis sa cresca gradul de supraveghere de la granita cu regiunea Kaliningrad, o enclava a Rusiei mentinuta la Marea Baltica, intre Polonia si Lituania.
Pe cei 200 de kilometri de granite, polonezii vor ridica sase turnuri de observatie cu inaltimea de 50 de metri, costul investitiei fiind estimat la 3,7 milioane de euro. „75% din suma provine din fondurile europene pentru securizarea frontierelor Uniunii”, a precizat Miroslawa Aleksandrowicz, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera.
Alarma in tarile baltice
Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat luna trecuta ca Moscova a instalat deja in Kaliningrad rachete nucleare Iskander, cu o raza de actiune care ar putea periclita Berlinul.
Anul trecut, granita dintre Polonia si Kaliningrad a fost traversata de peste 6 milioane de cetateni rusi si polonezi. Dupa anexarea Crimeei si escaladarea violentelor in estul Ucrainei, tarile din zona Marii Baltice au ridicat nivelul de supraveghere la granitele cu vecinul din Est.
Turnurile de surpraveghere de la granita poloneza vor deveni operationale in iunie, au mai spus oficialii de la Varsovia.
Bulgarii, aparati de un gard de sarma
La granita dintre Bulgaria si Turcia, un alt obstacol intins pe 30 de kilometri impiedica refugiatii sirieni si din alte state ale Orientului Mijlociu sa ia cu asalt Europa, remarca reporterii New York Times.
Gardul de sarma ghimpata este amplasat pe locul vechilor bariere puse in calea est-europenilor care vroiau sa emigreze in Occident, iar autoritatile de la Sofia nu exclud sa il intinda pe intreaga lungime de 160 de kilometri ai frontierei.
In ultimul an si jumatate, Bulgaria a intarit supravegherea la granita cu Turcia si a ridicat gardul de sarma ghimpata pentru a stopa invazia refugiatilor din Orientul Mijlociu.
Nu doar problema sociala a celor cateva sute de mii de suflete care si-au gasit adapost pe teritoriul Turciei da batai de cap oficialilor europeni, ci si teama ca printre acestia se regasesc si teroristi ai Statului Islamic.
Renasterea extremismului european
Peste 200.000 de refugiati au penetrat granitele Uniunii Europene in ultimul an, arata statisticile oficiale ale Bruxelles-ului. In primele doua luni ale acestui an, alte cateva zeci de mii au reusit sa pacaleasca vigilenta vamesilor.
Deja tari ca Marea Britanie, Ungaria, Franta si Cehia se confrunta cu un val de nemultumire la adresa imigrantilor, riscand sa alimenteze numarul adeptilor miscarilor extremiste din Europa.
„Renasterea partidelor de extrema-dreapta in Europa este o reactie la acest val masiv de refugiati”, confirma Boris Cheshirkov, purtatorul de cuvant al Comisariatului ONU pentru Probleme de Refugiati din Bulgaria.
Bulgaria, amenintata de Jihad
Ultimele atacuri teroriste din Paris si Copenhaga i-au facut pe europeni sa priveasca si din alta perspectiva decat cea economica valul de imigranti din Orientul Mijlociu.
„In momentul de fata, la granita vestica a Turciei poti gasi mii de refugiati sirieni gata sa treaca fraudulos frontiera. Printre ei sunt cu siguranta si cativa zeci de luptatori jihadisti”, considera Marc Pierini, expert pentru Turcia si zona extremism islamic in tara sa sunt mult sub cele reale.
Slavcho Velkov, un expert in securitate din Bulgaria, crede ca cifrele oficiale referitoare la cresterea fenomenului de extremism islamic in tara sa sunt mult sub cele reale. „Am vazut astfel de luptatori cu ochii mei. Pe unii i-am intalnit intr-o autogara. Cand i-am intrebat incotro se indreapta mi-au spus ca merg spre Paradis”, povesteste acesta.
Pana acum, Frontex, agentia care asigura securitatea frontierelor UE a reusit sa peticeasca gaurile din granita Greciei doar pentru a-i face pe refugiati sa caute alte trasee.
„In 2012 am intarit securitatea de la frontiera Greciei cu Turcia, inclusiv prin ridicarea unui gard de sarma ghimpata. Rezultatul a fost ca refugiatii s-au indreptat imediat spre granita cu Bulgaria”, recunoaste Gil Arias Fernandez, directorul adjunct al Frontex.
Dupa ce bulgarii au terminat ridicarea gardului de protectie, numarul persoanelor care au traversat ilegal granita dintre cele doua state s-a redus la 4.000, fata de 11.000, cifra inregistrata in 2013.
[symple_divider style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=””]
SURSA: business24.ro
Discuții despre această postare