Parlamentul European a adoptat noi norme pentru a se asigura că fondurile transferate ajung imediat în conturile bancare ale clienților din UE.
Scopul legislației este de a se asigura că clienții bancari individuali și întreprinderile, în special întreprinderile mici și mijlocii, nu trebuie să aștepte ca banii să le fie depuși în conturi, sporind în același timp securitatea plăților bancare. Băncile și alți prestatori de servicii de plată ar trebui să se asigure că transferurile sunt accesibile și sunt procesate cu promptitudine. Textul, care a fost deja convenit cu statele membre ale UE, actualizează normele actuale ale spațiului unic de plăți în euro (SEPA).
Acordul dintre colegiuitorii UE a fost adoptat de Parlament cu 599 de voturi pentru, 7 împotrivă și 35 de abțineri.
Transferurile directe de sume în euro vor fi efectuate instantaneu (independent de ziua sau ora la care este dată comanda) și banii trebuie să ajungă în contul destinatarului în decurs de zece secunde. Plătitorul trebuie, de asemenea, să fie informat în aceeași perioadă dacă sumele transferate au fost puse la dispoziția beneficiarului.
Statele membre care nu fac parte din zona euro trebuie să aplice regulile pentru conturile care deja oferă tranzacții obișnuite în euro, după o perioadă tranzitorie mai lungă. Va exista o derogare specială de la efectuarea plăților în decurs de zece secunde pentru astfel de conturi atunci când comanda este dată în afara orelor de program, având în vedere posibilele îngrijorări legate de accesul la lichidități valutare.
Securitatea consumatorilor și sancțiunile Pentru a asigura securitatea, furnizorii de servicii de plată trebuie să aplice măsuri adecvate și actualizate de detectare și prevenire, astfel încât să se evite transferul de sume în contul greșit din cauza fraudei sau erorilor. În acest scop, furnizorii care operează în UE trebuie să ofere imediat, fără costuri suplimentare sau taxe, servicii pentru verificarea identității beneficiarului.
Ca o măsură suplimentară de securitate, furnizorii trebuie să permită clienților săi să stabilească suma maximă pe care o doresc pentru transferuri instantanee în euro, care poate fi ușor modificată înainte de următoarea tranzacție.
Dacă un furnizor nu își îndeplinește obligațiile de prevenire a fraudei, rezultând daune financiare, clientul va putea solicita compensații conform noilor reguli.
Furnizorii care oferă transferuri instantanee de bani trebuie, de asemenea, să verifice dacă orice client este supus sancțiunilor sau altor măsuri restrictive legate de legitimarea veniturilor din activități ilegale și finanțarea terorismului.
Nicio modificare a taxelor Taxele impuse de furnizori pentru tranzacții instantanee în euro nu pot fi mai mari decât taxele aplicate pentru tranzacții similare care nu sunt instantanee.
Pașii următori Noile reguli vor intra în vigoare la 20 de zile după publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție 12 luni pentru a aplica regulamentul.
Discuții despre această postare