Tarifele de energie electrică „albastre” (fixe) și „galbene” (variabile) se evidențiază ca fiind cele mai ieftine opțiuni pentru consumatorii casnici în prima jumătate a anului.
Tarifele „verzi”, la care se află majoritatea consumatorilor, sunt relativ mai scumpe, însă diferențele nu sunt mari. Avantajul major al acestora este că oferă consumatorilor transparență în ceea ce privește prețul plătit, deoarece taxele sunt anunțate în avans, în prima zi a fiecărei luni.
Datele privind evoluția prețurilor provin din instrumentul de comparație a tarifelor la electricitate al Autorității de Reglementare (RAAEY) pentru perioada ianuarie – iunie, când a fost implementat pentru prima dată tariful verde pentru a asigura o tranziție lină către un mediu fără subvențiile care au fost în vigoare în perioada crizei energetice.
Datele arată că, cu excepția lunii ianuarie, când cel mai ieftin tarif a fost cel albastru, în următoarele cinci luni, cele mai avantajoase oferte ale furnizorilor s-au încadrat în tariful galben.
Aceleași date arată, de asemenea, că în primele cinci luni prețurile la electricitate au scăzut. Principalele cauze ale scăderii au fost cererea relativ scăzută datorită iernii blânde și temperaturilor normale din primăvară, participarea crescută a surselor regenerabile la acoperirea cererii și menținerea prețurilor gazelor naturale la niveluri mai scăzute decât anul trecut, în ciuda creșterii recente.
Creșteri în Așteptare
Condițiile s-au schimbat vara, deoarece cererea a crescut și unitățile termice participă mai mult la acoperirea cererii.
Prețul mediu angro al energiei electrice în primele 20 de zile ale lunii iunie a fost de 97 euro pe megawatt-oră, comparativ cu 81 euro în mai și 60 euro în aprilie. Aceasta înseamnă că – dacă situația nu se schimbă până la sfârșitul lunii – tarifele variabile (verzi și galbene) din iulie vor fi mai mari.
Ministrul Mediului și Energiei, Theodoros Skylakakis, a menționat că sezonalitatea – din cauza participării mari a surselor regenerabile – va domina sistemul electric, cu prețuri mai mari vara, mai mici toamna și primăvara și prețuri medii iarna, în funcție de vreme.
Cum Pot Consumatorii să Își Ajusteze Strategia
Potrivit experților din domeniul energiei, consumatorii ar putea să își adapteze strategia astfel:
- Alegând tarife variabile cu taxe mai mici în anumite luni și mai mari în altele,
- Sau optând pentru tarife fixe, care în perioadele de scădere generală a prețurilor scad și ele (de exemplu, în aprilie exista pe piață un tarif fix de șase luni la 8,8 cenți pe kilowatt-oră). Tarifele fixe protejează împotriva creșterilor, dar nu permit consumatorului să beneficieze de scăderi în timpul valabilității lor. În plus, spre deosebire de tarifele verzi și galbene, acestea includ o clauză de reziliere anticipată dacă consumatorul alege să încheie contractul înainte de termen.
Discuții despre această postare