Proiectul de lege al Ministerului Muncii cuprinde prevederi care prevăd o reducere a termenului de prescripție pentru datoriile neconfirmate către EFKA la 10 ani (de la 20).
Timpul pe care e-EFKA îl are la dispoziție pentru a certifica creanțele din contribuțiile de asigurare care nu au fost plătite este în mod esențial redus.
Specific:
A) Termen de prescripție de 5 ani – Anii 2016-2022 pot fi auditați
B) Termen de prescripție de 10 ani – Dacă există dovezi noi, anii 2011 până în 2022 pot fi verificați
C) Termen de prescripție de 15 ani – Dacă nu a fost depusă declarație fiscală, anii 2006-2022 pot fi auditați
Ce verifică organele fiscale
A) Verifică depunerile efectuate în conturile înregistrate/anonim
B) Verifică transferurile efectuate în conturi
C) Verifică situația proprietății – mobilă, imobiliară, achiziții de investiții
Se reamintește că prevederea controversată care adoptă termenul de prescripție de 10 ani (de la 20 de ani aplicabil în prezent majorității fondurilor) face parte din proiectul de lege pentru miniasigurări. De la 1 ianuarie 2027, termenul de prescripție pentru datoriile neconfirmate către EFKA devine cinci ani, odată cu armonizarea termenului de prescripție pentru datoriile de asigurări cu ceea ce se aplică datoriei fiscale.
Termenul de prescripție îi avantajează în general pe cei care își pot stabili un drept la pensionare cu anii rămași.
Ei nu vor putea face uz de termenul de prescripție:
- Cei care au aderat la aranjamentul 120 de rate și la celelalte aranjamente favorabile stabilite în 2015, 2017 și 2019.
-Cei care au primit de la EFKA-KEAO informatii pe care le datoreaza fie din proprie initiativa, fie din initiativa organizatiei. Cu alte cuvinte, dacă EFKA a notificat asiguratului dovada plății respectivelor contribuții în termen de zece ani de la crearea acesteia (eveniment care întrerupe termenul de prescripție), atunci asiguratul datorează toate contribuțiile.
-Cei care nu au stiut ca datoreaza si au aflat prin depunerea cererii de pensie.
Termenul de prescripție începe la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost prestată munca/serviciul acoperit de asigurarea obligatorie. Dacă trec 10 ani, adică la 31 decembrie a celui de-al zecelea an după anul în care a fost prestată munca/serviciul, fără ca asiguratul (sau angajatorul) să fi fost înștiințat în vreun fel cu privire la datoria sa, acesta devine prescris. Datoriile create din 2026 încoace vor fi prescrise în 5 ani, astfel încât termenul de prescripție pentru datoriile de asigurări se apropie de cel al datoriilor fiscale.
Termenul de prescripție se întrerupe atunci când EFKA (sau KEAO) înștiințează asiguratul cu privire la creanță în orice mod: prin executorul judecătoresc/sumatorul, scrisoare, notificare electronică sau ia o măsură administrativă de executare pentru încasarea acesteia (notificare certificat individual, confiscare, licitație, etc. etc.).
Se clarifică faptul că o creanță prescrisă nu este luată în considerare la eliberarea dovezii de cunoaștere a asigurării sau a dovezii de debit.
Se prevede, de asemenea, că datoriile, al căror termen de prescripție se reduce retroactiv la zece ani, în conformitate cu regulamentul propus, devin prescrise – dacă termenul de prescripție de 10 ani nu a fost întrerupt de un eveniment – chiar dacă o notificare individuală. a fost transmisă debitorului sau acesta a plătit sume împotriva datoriei sau debitul a fost stingut după expirarea termenului de prescripție.
În sfârșit, se prevede că pentru un salariat care a fost încadrat ca salariat în perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2011 dar pentru care angajatorul său nu a depus DPA sau nu a plătit contribuții de asigurare pentru angajarea sa în acest interval de timp, e-EFKA are dreptul să finalizeze auditul substanțial al angajării sale, fie din oficiu, fie ca urmare a plângerilor depuse până la 30 iunie 2022 și să actualizeze istoricul de asigurări al salariatului, fără a imputa în același timp pretențiile relevante împotriva angajatorului, întrucât la la momentul auditului imputarea corectă este prescrisă. Astfel, chiar și pentru datoriile angajatorilor din perioada 2006-2011 care au intrat în termen de prescripție, conform celor descrise mai sus, salariații nu își pierd drepturile de asigurare.
Accelerarea termenului de prescripție asigură că EFKA se deplasează în intervale de timp acceptabile, în timp ce posibilitatea de întrerupere a termenului de prescripție asigură că debitorii strategici nu evită să-și îndeplinească obligațiile.
Discuții despre această postare