Foto: Români în Grecia: Teodor Cioroiu şi Daniel Gabriel Scarlat
Grecia de acum, frământată de criza economică, este departe de paradisul de altădată. Românii care trăiesc în Elada se gândesc la revenirea în ţară, dacă actuala situaţie de blocaj financiar nu ia sfârşit.
Românii din Grecia simt pe pielea lor schimbarea prin care trece ţara adoptivă, pe care acum aproape că nu o mai recunosc. „Viaţa era tare frumoasă aici, lumea ştia să se bucure, se câştiga bine şi trăiam mai mult decât decent. Acum de-abia îţi ajunge să supravieţuieşti. Văd numai feţe triste peste tot“, descrie Daniel Scarlat (25 ani) situaţia din Atena.
Trăieşte cu familia în Grecia de la 16 ani şi face de toate: lucrează pe şantier, întreţine site-uri şi vinde cosmetice. Mărturiseşte că stă acolo numai pentru bani, pentru că visează în continuare la internet club cafe-ul pe care l-ar deschide acasă, la Iaşi. Dar salariile în Grecia au scăzut sub 50%, astfel că dacă înainte munceai cu ziua pentru minimum 50 euro, acum nu mai primeşti decât 20 euro.
„Înainte se puteau scoate din bănci 600 euro pe zi, acum maximul e de 60 euro pe zi şi urmează să scadă cam la 20-30 euro pe zi de persoană. Oamenii stau la cozi de sute de metri la toate bancomatele din Atena. Prin supermarketuri e ca la război, toţi merg şi îşi fac provizii de parcă ar fi sfârşitul lumii. Cum e în Romania prin supermarketuri de Sărbători, cam aşa e acum aici. Cel mai rău e de românii care şi-au luat case aici. Nu mai au cu ce să îşi plătească ratele“, relatează Daniel (foto).
„Transportul în comun a devenit gratuit“
Teodor Cioroiu este în Grecia de 11 ani şi s-a stabilit tot la Atena. Electronistul gălăţean completează tabloul descris de compatriotul lui. „S-a creat panică în rândul populaţiei. Nu mai sunt bani, sunt cozi uriaşe la bancomate şi la benzinării, astfel că transportul în comun a fost lăsat gratuit timp de o săptămână în marile oraşe. Aşteptăm referendumul de duminică, să vedem ce va alege poporul. Sperăm că se va ajunge la un acord. Oricum, dacă situaţia se agravează, luăm în calcul întoarcerea acasă. Dar nu-i exclus ca după tot ce se întâmplă în ţară, România să fie următoarea care va ajunge, ca Grecia, în această situaţie“, este precaut Teodor.
„Dacă trecem la moneda euro, în România va fi dezastru“
Anton Traian Antoniadis este un grec-român din Constanţa, ale cărui rude trăiesc în Elada străbunilor. Antreprenorul din shipping a luat pulsul familiei sale elene, care trece prin dificultăţile de care românii sunt încă feriţi. Dacă pe Costa, om de afaceri extrem de cerebral din Atena, îl preocupă doar partea de bani lichizi a biznisului, pe Eleni, patriotă şi dispusă la sacrificiu, o doare că vadă că grecii sunt „călcaţi pe gât“ de Uniunea Europeană.
„Ca românii, grecii sunt un popor sentimental, însă latura de sentiment se desparte la un moment dat de partea de mândrie/trufie/patriotism dusă la extrem. Înclin să cred că totuşi Grecia nu va ieşi din Comunitate. Liderii UE şi cei ai Greciei vor reuşi să găsească o cale de mijloc, pentru că marea problema nu este monetară, ci mai mult politică. Soluţii financiare sunt şi vor fi aplicate sigur. Dacă activităţile principale, din turism şi shipping, ar fi supuse unui control echilibrat, dacă s-ar plăti taxele, nu cred că Grecia ar avea de suferit. România este într-o oarecare similitudine cu Grecia, pentru că din industria de altădată rămâne praf şi pulbere, fierul vechi fiind deja în alte ţări. Să ne ferească Dumnezeu să trecem la moneda euro, pentru că pentru România atunci va fi dezastru“, consideră Antoniadis (foto). ADEVARUL
Discuții despre această postare