Poate că „bula” de pe piața imobiliară se apropie de sfârșit, deoarece după doi ani prețurile au scăzut în 9 mari economii.
Mai precis, în Australia, prețurile arată o tendință descendentă pentru a 5-a lună consecutivă. În Canada și Suedia reducerea prețului depășește 8%, în timp ce în Noua Zeelandă este de 12%. Prețurile arată, de asemenea, o tendință de scădere în America și Marea Britanie, multe alte economii mergând în aceeași direcție.
Ratele scăzute ale dobânzilor și oferta redusă au alimentat o creștere constantă a prețurilor locuințelor în economiile dezvoltate în deceniul care a urmat crizei financiare globale. Apoi a venit pandemia, timp în care prețurile au crescut vertiginos. De exemplu, în America, Canada și Țările de Jos creșterea prețurilor imobiliare a depășit 30% din 2020.
Această tendință pare să se inverseze pentru prima dată, după cum relatează „The Economist”. Motivul nu este altul decât creșterea dobânzilor. Acum un an, creditul ipotecar cu rată fixă pe 30 de ani în America era sub 3%. Astăzi este puțin sub 7%. În Noua Zeelandă, ratele ipotecarelor au depășit 7% pentru prima dată în opt ani – în Marea Britanie, împrumutul mediu pe cinci ani cu rată fixă este acum peste 6% pentru prima dată în doisprezece ani.
Vestea bună este că scăderea prețurilor proprietăților nu anunță un colaps economic, de exemplu în SUA, așa cum ar fi făcut-o acum 15 ani. NPL-urile sunt mai puține, iar băncile sunt mai bine capitalizate. În alte țări însă, precum cele nordice, creșterile de împrumut sunt mai mari, datoria gospodăriilor atingând aproximativ 100% din PIB. Băncile ar putea fi destabilizate în ele.
Discuții despre această postare