Președintele american Donald Trump și-a reiterat intenția ca SUA să atace zeci de obiective culturale iraniene – acțiune văzută pe scară largă drept o crimă de război – dacă Teheranul va recurge la represalii pentru uciderea generalului Qassem Soleimani, potrivit declarațiilor făcute reporterilor duminică, la bordul aeronavei prezidențiale Air Force One, relatează The Guardian.
Comentariile lui Trump sugerează că acesta nu a lansat o amenințare lipsită de sens atunci când, sâmbătă seara, a avertizat Teheranul că Statele Unite au identificat 52 de situri culturale în Iran, pe care le vor lovi „foarte rapid şi foarte dur” dacă Republica Islamică atacă personal sau obiective americane, relatează Digi24.
Unele din aceste obiective iraniene „sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”, a precizat Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. „Statele Unite nu mai doresc ameninţări!”, a adăugat acesta.
….targeted 52 Iranian sites (representing the 52 American hostages taken by Iran many years ago), some at a very high level & important to Iran & the Iranian culture, and those targets, and Iran itself, WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD. The USA wants no more threats!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 ianuarie 2020
Donald Trump a subliniat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an cu începere de la sfârşitul lui 1979 în ambasada Statelor Unite la Teheran. Președintele SUA nu a identificat respectivele locații, iar Pentagonul a trimis către Casa Albă întrebările cu privire la acest aspect, însă administrația americană nu a făcut încă niciun comentariu.
Anunţul făcut de preşedintele Statelor Unite intervine ca răspuns la ameninţările cu răzbunarea formulate de liderii de la Teheran după lovitura americană care l-a ucis la Bagdad pe generalul iranian Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds, însărcinate cu operaţiuni clandestine în afara Iranului. Iranienii au avertizat că în raza lor de acțiune sunt 35 de ținte americane din Orientul Mijlociu, dar și orașul israelian Tel Aviv, informează The Guardian.
Mai mult, șeful de la Casa Albă le-a declarat reporterilor aflați la bordul aeronavei prezidențiale Air Force, duminică, că o astfel de lovitură de represalii ar fi justificată tocmai prin prisma comportamentului agresiv și criminal al regimului iranian: „Ei au voie să ne ucidă oamenii, au voie să ne tortureze și să ne schilodească oamenii, au voie să folosească bombe și să ne arunce oamenii în aer. Iar noi nu avem voie să ne atingem de obiectivele lor culturale? Nu merge așa”, a punctat Donald Trump, potrivit sursei citate mai sus.
Atacarea obiectivelor culturale este interzisă prin convențiile internaționale semnate la Geneva și la Haga. În 2017, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate o rezoluție de condamnare a distrugerii obiectivelor de patrimoniu. Acțiunea cu care amenință Donald Trump ar produce cu siguranță și victime umane în rândul civililor.
Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoși generali iranieni, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unității paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.
Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis, informează Agerpres.
Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete.
În 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.
Forţele Aeriene americane au efectuat luni un exerciţiu spectaculos, lansând peste 50 de avioane F-35A complet înarmate într-un singur val, la Baza Hill din Utah. Astfel, Statele Unite au demonstrat o capacitate deplină de a lua parte într-un eventual război, a relatat Daily Mail. „Suntem gata să zburăm, să luptăm şi să câştigăm”, a fost mesajul postat pe Twitter ulterior.
VIDEO
Today we launched about 50 F-35s in rapid succession. Part of a long-planned combat power exercise with @388fw, we pushed the boundaries and tested our Airmen’s ability to deploy @thef35 en masse. We’re ready to fly, fight, and win. @usairforce @USAFReserve @USAF_ACC pic.twitter.com/QskjR6lsch
— 419th Fighter Wing (@419fw) 6 ianuarie 2020
Great shots of our @thef35 exercise today! Story: https://t.co/GQLyYnGaV2
— 419th Fighter Wing (@419fw) 6 ianuarie 2020
?: @usairforce photos by R. Nial Bradshaw pic.twitter.com/aUpfkhYxqK
Cele 52 de avioane F-35A, considerate cele mai avansate aeronave militare şi estimate la 4,2 miliarde de dolari, au decolat luni în succesiune rapidă, de la baza aeriană Hill din Utah.
Exerciţiul efectuat de serviciul activ 388 şi de Rezerva 419th Fighter Wings a demonstrat capacitatea Forţelor Aeriene, fiind planificat de câteva luni şi pus în practică tocmai în săptămâna cea mai tensionată a relaţiilor dintre SUA şi Iran, informează Mediafax, care citează Daily Mail.
Sursa: caleaeuropeana.ro
Discuții despre această postare