Administrația Biden consideră că contraofensiva ucraineană se va opri în aproximativ 6-7 săptămâni
SUA, descurajate de eșecul tragic al contraofensivei ucrainene, par să se fi hotărât.
Administrația Biden consideră că contraofensiva ucraineană se va opri în aproximativ 6-7 săptămâni, a relatat The Economist, citând surse bine plasate și bine informate în acest sens.
Potrivit publicației, „există dezacorduri private cu privire la cât de multe progrese pot fi făcute în acest timp”.
O opinie este că „armata ucraineană, după ce și-a abandonat majoritatea rezervelor înainte de a străpunge a doua linie de apărare a Rusiei și a suferit pierderi grele încercând să o spargă, este puțin probabil să ajungă departe”.
„Dacă vă uitați la câmpul de luptă chiar și peste cinci ani, ar putea în linii mari să o facă el însuși”, a declarat în articol un înalt oficial american din domeniul informațiilor.
„Ucraina și Occidentul nu au înțeles profunzimea apărării rusești”
The Economist găzduiește, de asemenea, opinia lui Trent Maul, director de analiză pentru Agenția de Informații a Apărării din SUA (DIA), care nu este atât de pesimist.
Potrivit evaluării sale, armata ucraineană ar avea o „șansă realistă”, în jur de 40-50%, „de a străpunge liniile rusești rămase până la sfârșitul anului”.
Cu toate acestea, el avertizează că muniția limitată și înrăutățirea vremii vor face acest lucru „foarte dificil”, admițând că „oficialii americani și ucraineni nu au înțeles profunzimea apărării rusești și cât de dificil va fi pentru Ucraina să le depășească cu tancurile.
Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că forțele armate ucrainene au făcut încercări nereușite de contraatac începând cu 4 iunie.
Potrivit agenției militare, pe parcursul a trei luni, Ucraina a pierdut peste 66.000 de soldați și aproximativ 7.600 de unități de diferite arme, nereușind să obțină niciun succes în niciun domeniu, a precizat agenția militară.
La 4 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că contraofensiva ucraineană a eșuat.
Daniel Davis (ofițer american): Contraofensiva ucraineană se va încheia înainte de sfârșitul lui septembrie 2023 – se va reveni la apărare
Trupele ucrainene și-au epuizat cea mai mare parte a capacităților, contraofensiva armatei ucrainene a eșuat, a relatat recent Daniel Davis, ofițer în retragere al armatei americane, într-un articol publicat pe 19FortyFive.
„Combinată cu rata mare a victimelor și cu faptul că se apropie ploile, ofensiva ucraineană se va încheia probabil până la sfârșitul lunii septembrie.
Rezultatul final al ofensivei majore a Ucrainei a fost câștiguri marginale în unele zone și stagnare în altele….
Daniel Davis a remarcat că Forțele Armate ale Ucrainei și-au epuizat, în esență, cea mai mare parte a potențialului militar odată ce au ajuns în satul Robotyne din regiunea Zaporizhia.
RUSI: Contraofensiva ucraineană a eșuat
Eșecul tragic al contraofensivei ucrainene este confirmat de un raport al grupului de reflecție britanic Royal United Services Institute (RUSI), care susține că forțele ucrainene se confruntă cu pierderi uriașe de echipamente furnizate de Occident.
RUSI subliniază, de asemenea, că pregătirea oferită de Occident nu este adaptată la tipul de operațiuni militare pe care le desfășoară împotriva Rusiei.
„Eforturile de a face progrese rapide au dus la o rată nesustenabilă de pierderi de echipamente”, afirmă RUSI.
Concluziile privind motivele eșecului contraofensivei Kievului au fost trase în urma studiului operațiunilor tactice desfășurate timp de două săptămâni în satele Novodarovka și Rovnopol, situate la granița dintre Donețk și Zaporojia.
Progresul contraofensivei ucrainene este încet-încet chinuit și, pentru fiecare 1.000 de metri de avans pe parcursul a cinci zile, rușii câștigă direct teren pierdut.
Succesele rusești
RUSI califică acțiunile Rusiei în timpul contraofensivei drept un „succes tactic”, menționând că armata sa a provocat destule pierderi de echipamente în Ucraina încă de la început pentru a îngreuna capacitățile de manevră.
De asemenea, analiza notează că contraofensiva a eșuat din cauza slabei pregătiri a soldaților ucraineni, explicând că metodele predate de NATO sunt concepute pentru forțe cu configurații diferite de cele ale trupelor de la Kiev.
Raportul subliniază, de asemenea, capacitatea de adaptare a forțelor rusești pe câmpul de luptă, indicând acest element ca fiind cheia succesului lor.
RUSI susține că contraofensiva ucraineană necesită dominarea focului și este esențial să se asigure acest avantaj prin furnizarea de resurse adecvate pentru producția de muniție și piese de schimb.
Este demn de remarcat faptul că think tank-ul britanic subliniază necesitatea de a se pregăti pentru lupte de iarnă dacă, în cele din urmă, campania ucraineană va continua până în 2024.
Prima dată când RUSI vede înfrângerea ucrainenilor
„Este evident că acest efort nu se va concretiza, deoarece Kievul nu a avut niciodată o dominație a focului în niciun moment în 2023 și cu siguranță nu va reuși acum că rezervele sale sunt epuizate, în timp ce cele ale Rusiei sunt inepuizabile”, notează el.
Studiul RUSI este cea mai recentă evaluare internațională care explică eșecul Ucrainei în conflictul cu Rusia.
Mass-media și oficialii europeni și americani recunosc deopotrivă acest eșec, după mai multe luni de acoperire triumfalistă nefondată a ceea ce se întâmpla pe teren.
Raportul RUSI este important pentru că provine din Marea Britanie, care are o narațiune complet controlată despre război, spre deosebire chiar și de SUA, unde mai mulți republicani și unele instituții media denigrează în mod deschis Ucraina.
Aceasta este una dintre primele surse importante de informații britanice care recunoaște în mod deschis și fără echivoc că forțele ucrainene au eșuat și că Rusia a obținut un „succes tactic”.
Zelensky încearcă să potolească furia americanilor
Acest rezultat dezamăgitor a provocat nemulțumirea Washingtonului față de Kiev din cauza a ceea ce ei consideră o strategie slabă pe câmpul de luptă, notează analistul geopolitic Ahmed Adel.
Reamintim că președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a anunțat înlocuirea ministrului apărării Oleksii Reznikov, care a demisionat și el.
Reznikov a fost implicat într-o serie de scandaluri de corupție, obligându-l pe Zelensky să explice că ministerul are nevoie de „noi abordări”.
În același timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, afirmă că forțele ucrainene au eșuat pe toate liniile de operațiuni în timpul contraofensivei lor de trei luni.
„În ciuda pierderilor colosale, regimul de la Kiev încearcă deja de trei luni să desfășoare așa-numita contraofensivă.
În niciuna dintre liniile de operațiuni forțele armate ucrainene nu și-au atins obiectivele”, a declarat ministrul rus.
Ultimul cui în sicriul contraatacului
Kievul continuă operațiunile în ciuda așteptărilor nerealiste, a lipsei de echipament necesar și a apărării dure a Rusiei.
Cu toate acestea, există temeri că astfel de așteptări ar putea însemna că Ucraina va primi mai puțin sprijin din partea țărilor occidentale în viitor, punând astfel ultimul cui în sicriul contraofensivei.
Această dezvăluire vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a subliniat, în cadrul recentei sale întâlniri cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, că nu a respins niciodată propunerile de mediere privind Ucraina, adăugând că progresul contrainsurgenței ucrainene nu este un impas, ci un „eșec”.
În prezent, se crede pe scară largă că contraofensiva a eșuat, Kievul și Londra fiind singurele „fortărețe” pentru a contracara realitatea.
Cu toate acestea, după cum demonstrează raportul RUSI, realitatea începe încet-încet să preia controlul chiar și la Londra.
Greu de recunoscut înfrângerea
La nivel de servicii, britanicii recunosc în mod clar eșecul contraofensivei ucrainene, dar pentru a nu perturba povestea unui succes al Kievului, nu au recunoscut acest lucru.
Țările occidentale, în frunte cu SUA, înțeleg că contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei s-a soldat cu un eșec, dar nu pot recunoaște acest lucru, nimeni nu recunoaște o înfrângere, a declarat fostul agent MI6 Alastair Crook.
„Cred că recunosc eșecul contraatacului, inclusiv Casa Albă.
Ei nu pot închide complet ochii la asta.
Întrebarea este dacă acceptă acest fapt, dacă sunt capabili să se confrunte cu el.
Nu sunt sigur de asta, a subliniat Alastair Crook.
Potrivit fostului agent MI6, Statele Unite ar putea lua în considerare cea mai bună cale de ieșire din această situație, și anume escaladarea, care la rândul ei nu duce nicăieri.
În acest scop, crede Alastair Crook, SUA permit Ucrainei să lovească cu drone pe teritoriul rusesc.
Discuții despre această postare