Dorința guvernului german de a începe imediat negocierile pentru pace în Ucraina este dezvăluită de ziarul american The New York Times… care îl citează pe șeful biroului Consiliului European pentru Relații Externe de la Berlin, Jan Pullerin.
În guvernul german, notează ziarul, „se doresc soluții diplomatice bazate pe discuții și se analizează cum ar putea Rusia să se așeze la masa negocierilor”.
Cu toate acestea, oficialii germani ridică această problemă „doar în privat și doar cu interlocutori de încredere.
La Berlin și la Washington, spune Jan Pullerin, se dorește ca ostilitățile să nu dureze la nesfârșit, deoarece „voința politică pentru un sprijin militar și economic nelimitat pentru Ucraina începe deja să se estompeze” – deoarece se apropie iarna și nimeni nu ar dori să experimenteze o nouă criză energetică.
În orice caz, acest lucru este evident în special în cazul forțelor de dreapta și de extremă dreapta, care devin treptat din ce în ce mai populare (de exemplu, AfD).
În același timp, partea rusă, la diferite niveluri, și-a exprimat în mod repetat poziția cu privire la conflictul din Ucraina.
După cum a menționat anterior purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, Moscova a fost și rămâne întotdeauna deschisă la o soluție diplomatică și este gata să răspundă la propuneri cu adevărat serioase, în timp ce regimul de la Kiev a întrerupt și a interzis negocierile cu Rusia.
Scholz face apel la negocieri internaționale
Reamintim că, în trecutul recent, cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat în favoarea unor discuții internaționale pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei ucrainene.
Într-un interviu acordat postului de televiziune ZDF, Scholz a calificat drept „foarte importante” consultările recente privind Ucraina de la Jeddah, în Arabia Saudită.
„De fapt, din păcate, acesta este doar un început”, a spus el.
El a subliniat faptul că la discuțiile de la Jeddah au participat reprezentanți din mai multe țări decât la o reuniune similară de la Copenhaga din iunie.
„De aceea, pare adecvat să continuăm aceste discuții, deoarece, în special, ele sporesc presiunea asupra Rusiei pentru a vedea că se află pe o cale greșită și că ar trebui să își retragă trupele pentru a facilita pacea”, a declarat cancelarul german.
Zelensky: „Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina decât dacă Rusia se retrage”
Între timp, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a avertizat astăzi (01/09) că nu poate exista „o pace durabilă în Ucraina și nici măcar în Europa” până când Rusia nu se va retrage din Crimeea, Donbass și din alte teritorii ocupate din țara sa.
„Crimeea, o peninsulă care obișnuia să atragă turiști și afaceri, este acum un teritoriu ocupat și militarizat care nu poate fi dezvoltat”, a declarat Zelensky prin teleconferință la forumul de afaceri The European House – Ambrosetti din Cernobîl, Italia.
„Ucraina și toate celelalte țări care respectă dreptul internațional nu recunosc” anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și „nici companiile”, a declarat el, cerând Moscovei să-și retragă trupele.
Referindu-se la moartea șefului organizației de mercenari Wagner Prighozin, președintele ucrainean a apreciat că „dacă este adevărat că Putin l-a ucis pe Prighozin, aceasta este o nouă demonstrație de slăbiciune”.
„Nu am pus niciodată la îndoială sprijinul fundamental al Italiei pentru Ucraina”, a conchis Zelenski, mulțumind Romei pentru ajutorul acordat.
„A venit timpul să luăm decizii ferme pentru securitatea noastră, a Europei și a lumii”, a declarat Zelensky în fața audienței reunite de oameni de afaceri care se vor afla până duminică pe malul lacului Como, în nordul țării.
Discuții despre această postare