Da, de cele mai multe ori vedem pe motoarele de stiri si prin mass media traditionale stiri cu romani infractori care mai fac cate una nefacuta prin Occident sau prin alte parti ale lumii. De la mancatorii de lebede din Austria, de acum multi ani, pana la infractiunile savarsite de cetateni romani prin Marea Britanie, Franta, Italia si multe alte tari in care s-au format comunitati puternice de romani. Asta se citeste si asta promoveaza fiecare jurnalist sau trust de presa care alearga dupa audienta.
Pe ici, pe colo, se mai face vorbire din cand in cand despre olimpici romani, despre studenti exceptionali si despre romani de succes care s-au facut remarcati si mai ales apreciati in afara granitelor tarii. Dar doar pe ici, pe colo. In schimb, marea masa tacuta a romanilor care locuiesc sau muncesc in strainatate isi vede cu stoicism de treaba. Majoritatea romanilor au ales, impinsi de nevoie, sa faca munca pe care cetatenii statelor dezvoltate refuza sa o faca. Chiar daca au terminat o facultate sau chiar doua, nu s-au dat la o parte sa spele vase sau pahare, sa fie chelnerii unor oameni cu o cultura generala mult mai proasta sau sa munceasca in anevoioasa activitate din constructii sau agricultura.
Indiferent de statutul intelectual sau social, romanii au invadat la propriu Europa si au demonstrat, in cele mai multe cazuri, ca munca si perseverenta sunt caracteristice obisnuite ale romanilor. Chiar daca unii din compatriotii nostrii se mai feresc uneori sa recunoasca deschis ca sunt romani din cauza propagandeinegative facute de cateva uscaturi, marea majoritate nu-si uita originea, o recunosc deschis si sunt apreciati in comunitatile in care au ajuns sa traiasca sau sa munceasca.
Multi s-au chinuit, au rabdat de foame sau pur si simplu de singuratate dar au reusit sa demonstreze ca romanii sunt oameni frumosi care reusesc cam in tot ceea ce isi propun. De la romanii cu studii doctorale care s-au impus in marile companii multinationale, pana la romanii care muncesc la capsuni in Spania, ca badante in Italia, ca macelari in Franta sau la constructii in Anglia sau Germania, toti sunt oameni care stiu ce-i greul si au ales sa-l infrunte si sa-l depaseasca.
Cati din cetatenii statelor care au avut norocul sa se nasca intr-o tara care le asigura aproape totul ar putea sa faca acest lucru?
sursa: ro.blastingnews.com
Discuții despre această postare