Știrile despre cutremurului din țara vecină, care a ucis peste 2.000 de persoane și a provocat sute de morți în Siria, continuă să domine mass-media din întreaga lume. În total, bilanțul estimat al victimelor este de cel puțin 2.300 de morți. În timp ce numărul tragediilor crește de la oră la oră, experții încearcă să explice cum a fost provocat fenomenul și cât de mult va afecta zonele din jur.
Dedicându-și prima pagină cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia și Siria la primele ore ale dimineții, Corriere della Sera a vorbit cu președintele INGV (Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie), Carlo Dolioni, care a subliniat că placa tectonică anatoliană s-a deplasat cu trei metri.
„Ceea ce s-a întâmplat este că ceea ce noi numim placa arabă s-a deplasat cu aproximativ trei metri în direcția nord-est-sud-vest față de placa anatoliană”, a declarat Carlo Dolioni, adăugând că „falia a fost activată pe cel puțin 150 de kilometri, cu o deplasare chiar mai mare de trei metri”.
După cum a spus el, „totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, emițând acest cutremur de magnitudine 7,8-7,9”.
De fapt, potrivit profesorului, Turcia s-a mutat spre sud-vest… „Este vorba de o mișcare longitudinală, planul faliei este foarte înclinat și în timpul evenimentului se produce o deplasare orizontală a celor două părți ale faliei. Cele două părți s-au deplasat una în raport cu cealaltă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi deplasat în raport cu placa arabă spre sud-vest.”
Referindu-se la riscul unui tsunami pe coastele italiene, care în cele din urmă s-a produs în urmă cu câteva ore, Dolioni a spus că „nu înseamnă că nu se poate repeta prin alunecări de teren în Marea de Est”. Potrivit geofizicianului, aceste evenimente „pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu chiar mai importante”, așa cum „s-a întâmplat chiar în Turcia, în timpul cutremurului care a lovit țara în 1999”.
Întrebat de jurnalist dacă țările din vestul Mediteranei ar trebui să fie îngrijorate, președintele Institutului italian de geofizică a subliniat că „acestea sunt activități care nu se termină niciodată” și chiar a recomandat ca atenția să fie menținută la un nivel ridicat în Italia, chiar dacă cutremurul „este departe de sistemul geologic italian”.
În același timp, un geofizician turc subliniază că seismul de 7,8 grade pe scara Richter „a avut puterea a 130 de bombe nucleare„. Într-un interviu pentru Cumhuriyet, profesorul Övgün Ahmet Ercan a avertizat, de asemenea, că numărul morților ar putea ajunge la 6.000, având în vedere numărul de clădiri care au fost complet distruse.
Cotidianul german Bild a relatat, citând declarațiile geofizicianului turc, că seismul, care a fost centrat pe Kahramanmaras, a avut o forță echivalentă cu cea a aproximativ 130 de bombe nucleare. „Numărul clădirilor care au fost distruse în țară”, adaugă acesta, „indică faptul că bilanțul victimelor ar putea ajunge la șase mii de morți”.
Sursa Foto: protothema.gr
Discuții despre această postare