Consiliul de Stat, curtea administrativă supremă a Greciei, ar putea decide astăzi că referendumul convocat de premierul elen Alexis Tsipras este ilegal. Instanţa se va pronunţa astăzi, după ce doi greci, un avocat şi un inginer, au sesizat Consiliul şi au constestat legalitatea plebiscitului.
UPDATE Acordul dintre Grecia şi creditori este aproape finalizat, a declarat vineri ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis, indicând că cele două părţi au purtat discuţii private pe parcursul săptămânii. Indiferent care va fi rezultatul referendumului, acordul este „iminent“.
„Dacă grecii vor vota da, Guvernul va accepta propunerea avansată de creditori săptămâna trecută“, a spus Varoufakis, la emisiunea „Morning Ireland” a postului de radio RTE.
„Dacă vor spune nu, vă pot spune că în această săptămână de impas am primit propuneri interesante din partea oficialilor europeni, iar acordul este gata, mai mult sau mai puţin“, a adăugat Varoufakis.
UPDATE 13.00 Cotele oferite de casele de pariuri din Grecia sugerează o victorie „DA”, adică a celor care vor continuarea programelor de finanţare cu UE şi FMI. Vineri dimineaţă, cotele sunt de 2/5 pentru un rezultat „DA” şi 7/4 pentru „NU”.
Reprezentanţii caselor de pariuri spun 65% din pariurile puse până acum au mizat pe un rezultat „DA”. Ambele tabere se întrec să convingă populaţia, cu puţin timp înainte de referendumul de duminică. Potrivit unui sondaj publicat vineri în „Ethnos“, se pare că există o mică înclinaţie spre votul pozitiv, competiţia fiind încă prea strânsă. 44,8% vor adoptarea măsurilor de austeritate impuse de Uniunea Europeană, în timp ce 43,4% susţin respingerea acestor măsuri, notează BBC.
UPDATE 12.55 Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă din Grecia, se va pronunţa astăzi asupra legalităţii referendumului organizat de Tsipras. Doi greci au sesizat Consiliul, cerându-i să declare plebiscitul ilegal. Cotidianul elen „Kathimerini” scrie că instanţa şi-a început deja lucrările în acest caz şi că acum evaluează o petiţie înaintată miercuri de un avocat şi un inginer, care contestă legalitatea referendumului.
UPDATE Pragul pentru retragerile de numerar de la bancomate a fost redus la 50 de euro/zi. Sistemul bancar este tot mai aproape de colaps. Dacă BCE nu va prelungi linia de finanţare pentru băncile elene, acestea nu vor putea rămâne deschise. Oficialii BCE avertizează însă că rezultatele referendumului de duminică vor hotărî dacă BCE mai acordă sau nu finanţare băncilor greceşti.
„Referendumul este exclusiv relevant pentru analizele şi deciziile noastre pentru că afectează posibilităţile de a încheia o înţelegere între Grecia şi alte state din zona euro. Dacă rezultatul va fi împotriva reformelor, atunci va fi mai dificil pentru ajungerea la un astfel de acord. Dacă rezultatul va fi favorabil, atunci situaţia este total opusă”, explică Vitor Constancio, vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene.
Alexis Tsipras a avut, miercuri, un scurt moment în care a anunţat că acceptă toate condiţiile creditorilor, „cu mici modificări”. Dacă ar fi făcut aceste concesii cu câteva zile înainte, Grecia putea evita falimentul. Venită în al treisprezecelea ceas, bunăvoinţa lui Tsipras a fost retezată scurt de nemţi: condiţiile nu mai pot fi refuzate sau acceptate pentru că nu mai sunt valabile. Tsipras s-a repliat rapid şi şi-a reluat discursul agresiv.
Doi Premierul elen Alexis Tsipras este conştient că-şi joacă ultima carte cu referendumul de duminică, spun analiştii. Majoritatea liderilor europeni sunt nemulţumiţi de felul în care înţelege să negocieze premierul radical de stânga, care a blufat până în ultimul moment, sperând că va forţa creditorii internaţionali să-i accepte condiţiile doar pentru a salva FMI, zona euro, moneda unică şi Banca Centrală Europeană de o lovitură de imagine atât de puternică precum un Grexit.
Tsipras însuşi şi-a devoalat bluful în momentul în care, cu câteva ore înainte de scadenţa unei rate de 1,5 miliarde de euro către FMI, a decis să accepte oferta troicii. „Oferta nu poate fi refuzată sau acceptată pentru că nu mai este valabilă”, i-a tăiat-o ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, cel despre care s-a zvonit că a refuzat să se mai afle în cameră cu ministrul grec al Finanţelor, Ianis Varoufakis, după ce acesta din urmă ar fi fost extrem de agresiv – fizic – faţă de şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Imediat, Tsipras s-a repliat şi a revenit la retorica radicală, acuzând creditorii internaţionali de tentative de şantaj la adresa Greciei, vorbind iar despre interesele oculte pe care aceştia le au pentru a sugruma economia elenă. Oficialii din zona euro se declară şocaţi de mesajele contradictorii din partea Atenei, scrie „Financial Times”.
Analiştii spun că statul elen va rămâne fără lichidităţi cândva în timpul acestui weekend. Similar, lichidităţile din sistemul bancar totalizează în jur de 500 de milioane de euro, insuficiente pentru ca băncile să-şi poată desfăşura operaţiunile, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”.
În continuare, retragerile de numerar din conturile bancare sunt restricţionate la 60 de euro pe zi pentru fiecare grec. În paralel, benzinăriile şi tot mai multe magazine refuză să accepte plata cu cardul. Joi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a emis o analiză cruntă asupra ţării pe care, în urmă cu două zile, a inclus-o pe lista arieratelor – prima dată în istoria de 70 de ani a Fondului când o economie dezvoltată se alătură în acest bilanţ unor ţări precum Sudan, Zimbabwe, Afganistan şi Haiti, care nu şi-au mai putut plăti ratele la FMI.
Economiştii Fondului susţin că Grecia nu va putea ieşi din această criză fără o nouă rundă de reeşalonare şi restructurare a datoriei publice, ajunsă la un nivel nesustenabil. adevarul
Discuții despre această postare