Comitetul Național de Vaccinare, odată cu apariția variantei „Omicron” în multe țări, precum și in Grecia, în combinație cu modificarea aparentă a riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a revizuit recomandările pentru a treia doză. și a sfătuit în unanimitate cu privire la administrarea celei de-a treia doze tuturor cetățenilor cu vârsta peste 18 ani, la trei luni de la finalizarea vaccinării cu ambele doze, precum și după o infecție anterioară.
Sunt excluse persoanele imunodeprimate, la care vaccinarea poate fi administrată până la o lună de la a 2-a doză.
Comitetul de experți a recomandat, de asemenea, reducerea duratei certificatului de boală la trei luni, întrucât a considerat că noile mutații și variante ale coronavirusului, cum ar fi Omicron, par să-i reinfecteze într-o oarecare măsură pe cei care s-au îmbolnăvit.
Se reamintește că din 2 decembrie, certificatul se eliberează exclusiv după testul de diagnostic PCR.
În plus, de luni, 13 decembrie, cei peste 60 de ani care nu au luat doza de rapel și au șapte luni de la a doua doză vor fi considerați nevaccinați (certificatul de vaccinare nu va fi valabil). Începând cu 16 ianuarie, cetățenii cu vârsta peste 60 de ani care nu au luat nicio doză vor fi amendați cu 100 de euro în fiecare lună.
Pentru populația generală, certificatul de vaccinare este valabil un an, dar la nivel european se vorbește despre reducerea timpului la 9 luni. Adică dacă nu se administrează doza de rapel în decurs de 9 luni, certificatul de vaccinare va expira automat în toată Uniunea Europeană.
Ce se aplică certificatelor de boală
Certificatul de boală va fi valabil acum trei luni. Certificatele de boală eliberate până la 30/10/21, vor expira pe 31 ianuarie 2022, în timp ce acele certificate eliberate de la 1/11/21 vor expiră și ele la trei luni. Modificarea relevantă a Ministerului Sănătății, pentru valabilitatea redusă a certificatului de boală în cele trei luni, a fost votată pe 9 decembrie în Parlament. El precizează că certificatul de boală va fi valabil 90 de zile iar cei care nu au fost încă vaccinați din motive medicale sunt excluși din prevederi.
Ce se aplică celor peste 60 de ani
Din 13 decembrie, în cazul în care cineva de peste 60 de ani nu a luat doza de rapel și a închis șapte luni de la a doua doză, se consideră nevaccinat. Certificatele de vaccinare pentru această categorie de cetățeni nu mai sunt valabile, ceea ce înseamnă că aceștia nu vor avea acces în spații închise, vor fi supuși restricțiilor corespunzătoare ale celor nevaccinați și obligației rapid test.
De asemenea, cei peste 60 de ani care nu au făcut nicio doză până pe 16 ianuarie vor primi o amendă administrativă de 100 de euro în fiecare lună. Legea permite ministrului Sănătății să extindă măsura la cei care vor împlini 60 de ani de la 1 ianuarie 2022.
Vor fi înființate comisii speciale, așa cum a fost cazul când a fost introdusă obligația pentru profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a examina cererile care justifică ca aceste persoane să nu fie vaccinate din motive de sănătate.
Discuții despre această postare