Comisia Europeană a prezentat vineri o serie de măsuri menite să atenueze impactul socioeconomic al pandemiei de coronavirus, răspunsul fiind unul coordonat la nivel european. COVID-19 este o urgență majoră în materie de sănătate publică și un șoc economic major pentru UE, susține executivul comunitar.
„Pandemia ne testează pe toți. Aceasta nu este doar o provocare fără precedent pentru sistemele noastre de sănătate, ci și un șoc major pentru economiile noastre. Pachetul economic important anunțat astăzi se referă la situația actuală. Suntem pregătiți să facem mai mult pe măsură ce situația evoluează. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a sprijini europenii și economia europeană”, a declarat Ursula van der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Astfel, Comisia Europeană are în vedere:
- Asigurarea aprovizionării sistemelor de sănătate, prin menținerea integrității pieței unice, a producției și distribuției de lanțuri valorice;
- Sprijinirea oamenilor astfel încât veniturile și locurile de muncă să nu fie afectate în mod disproporționat și să evite efectele permanente ale acestei crize;
- Sprijinirea întreprinderilor și asigurarea faptului că lichiditățile sectorului nostru financiar pot continua să ajute economia
- Permiterea statelor membre să acționeze în mod decisiv și coordonat, prin utilizarea flexibilității depline a schemelor privind ajutorul de stat și Pactului de stabilitate și de creștere.
În sensul sprijinirii angajaților, dar și companiilor, Comisia europeană subliniază că: „Statele membre pot concepe măsuri de sprijin ample, în conformitate cu normele UE existente. În primul rând, acestea pot decide să ia măsuri, cum ar fi subvenții salariale, suspendarea plății impozitului pe profit, a taxei pe valoarea adăugată sau contribuții sociale. În plus, statele membre pot acorda sprijin financiar direct consumatorilor, de exemplu în cazul serviciilor anulate sau al biletelor care nu sunt rambursate de către operatorii în cauză. De asemenea, normele UE privind ajutoarele de stat le permit statelor membre să ajute companiile să facă față deficitelor de lichidități și care au nevoie rapid de ajutor pentru salvare. Articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE permite statelor membre să despăgubească companiile pentru prejudiciile cauzate în mod direct de evenimente excepționale, inclusiv măsuri în sectoare precum aviația și turismul”.
Comisia propune direcționarea sumei de 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune, pentru a lupta împotriva crizei.
De asemenea, propune și extinderea domeniului de aplicare a Fondului de Solidaritate al UE, incluzând și crizele de sănătate publică. Până la 800 de milioane de euro sunt disponibile în 2020.
Comisia Europeană mai transmite că va sprijini programele de perfecționare și recalificare profesională care și-au dovedit eficacitatea în trecut și va accelera pregătirea propunerii legislative privind un ,,Un sistem european de reasigurare de șomaj’’, cu scopul de a sprijini politicile statelor membre de păstrare a locurilor de muncă și a competențelor.
Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) ar putea fi, de asemenea, mobilizat pentru a sprijini lucrătorii disponibilizați și lucrătorii care desfășoară o activitate independentă în condițiile actualului și viitorului Regulament. Până la 179 milioane de euro sunt disponibile în 2020 pentru a lupta împotriva crizei provocate de coronavirus.
„În săptămânile următoare, 1 miliard de euro va fi redirecționat de la bugetul UE ca garanție pentru Fondul European de Investiții, în vederea stimulării băncilor pentru furnizarea de lichidități IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare de piață medie. Acest lucru va ajuta cel puțin 100.000 de IMM-uri și întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie din Europa să beneficieze de finanțare în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro. De asemenea, vom ajuta debitorii care sunt afectați în mod negativ, prin amânarea ratelor la credit (“credit holidays”)”, mai transmite executivul european.
Discuții despre această postare