Majoritatea credincioșilor ortodocși vor sărbători Paștele acasă, nu în biserici, chiar dacă regulile impuse de autoritățile din statele est-europene nu sunt așa de stricte precum cele din țările majoritar catolice.
- Grecia, Serbia și Macedonia de Nord au cerut închiderea bisericilor și nu permit oamenilor să meargă la slujbele de Paște.
- Bulgaria a lăsat bisericile deschise, slujbele vor avea loc, dar autoritățile și medicii cer oamenilor să rămână în case.
- În Republica Moldova, slujbele vor avea loc fără public, iar credincioșii sunt încurajați să rămână acasă, dar nu există o interdicție clară în acest sens.
- Bisericile rămân deschise în Rusia, dar autoritățile recomandă oamenilor să stea acasă. Nici aici nu există deocamdată o interdicție specială, cu excepția diocezei din Sankt Petersburg.
- Georgia face excepție și lasă bisericile deschise, lăsând la latitudinea oamenilor dacă vor sau nu să meargă la slujbă.
Vestul Europei a sărbătorit deja Paștele acasă, în condițiile în care toate bisericile catolice au fost închise pentru public, iar slujbele au fost urmărite la televizor sau online.
Însuși Papa Francisc a condus vineri procesiunea Drumul Crucii în piaţa goală a Bisericii Sfântul Petru.
În estul Europei, unele Biserici Ortodoxe au insistat însă pe lângă guverne să permită, într-un fel sau altul, accesul credincioșilor la slujba de Paște.
În România, relaxarea regulilor stricte de carantină în noaptea de Înviere, anunțată marți de ministrul de Interne Marcel Vela, a fost criticată aspru, miercuri, de președintele Klaus Iohannis.
În state precum Grecia sau Serbia, guvernele sunt ferm hotărâte să nu permită accesul credincioșilor în biserici. În alte țări ortodoxe, precum Bulgaria sau Rusia, bisericile vor rămâne deschise, dar credincioșii sunt sfătuiți să rămână în case.
În Ucraina, doar 4% dintre credincioși au de gând să meargă la biserică de Paște, iar slujbele din cele mai multe biserici se vor desfășura cel mai probabil fără public.
Georgienii vor să facă excepție și nu interzic în niciun fel cetățenilor să meargă la biserică.
Grecia: „Fără excepții”
Guvernul elen a suspendat de săptămâni bune slujbele în bisericile ortodoxe și chiar a sancționat câțiva preoți zeloși care au insistat să își cheme enoriașii la biserică, zilele trecute.
Dar autoritățile de la Atena iau în calcul să aplice măsuri și mai dure pentru a preveni o eventuală aglomerație de Paște.
Una dintre posibilele măsuri este o interdicție temporară pentru călătoria cu mașina prin țară, sâmbătă și duminică, scrie Greekreporter.com.
Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, Stelios Petsas, a spus luni că autoritățile sunt dispuse „să facă orice este nevoie” pentru a se asigura că Grecia nu va înregistra o izbucnire a cazurilor de coronavirus la sfârșitul lunii, din cauza unei posibile relaxări în timpul zilelor Paștelui.
Grecia a confirmat 2.192 de cazuri de infecție și 103 decese.
Bulgaria: Bisericile rămân deschise, oamenii sfătuiți să stea în case
Spre deosebire de alte țări vecine, guvernul de la Sofia a lăsat bisericile deschise în ultimele săptămâni și aceleași reguli se vor aplica și de Paște.
„Pur și simplu, nu pot emite un astfel de ordin”, a declarat sâmbătă premierul Boiko Borisov, cu referire la o posibilă decizie de închidere a bisericilor la sfârșit de săptămână.
Slujbele vor fi ținute însă în fața bisericilor.
În același timp însă, autoritățile au lansat apeluri către populație să rămână acasă și să se roage de acolo de Sărbatorile Pascale. În plus, oficialii au subliniat că purtarea măștilor în public este obligatorie.
Mai mulți medici au făcut la rândul lor un apel pe rețelele sociale pentru a-i convinge pe oameni să sărbătorească Paștele acasă.
Demn de menționat este faptul că tradiționala cursă aeriană care aducea în fiecare an lumina sfântă de la Ierusalim a fost anulată anul acesta, iar banii au fost redirecționați către lupta împotriva coronavirusului.
Bulgaria a anunțat până acum 735 de cazuri de infecție cu coronavirus și 36 de decese.
Serbia: Guvernul nu cedează la apelul Bisericii
Guvernul sârb a impus o interdicție de circulație valabilă timp de 84 de ore pentru weekendul de Paște, pentru a se asigura că cetățenii nu vor ieși din case, scrie balkaneu.com.
Măsura este de altfel în rând cu celelalte decizii ale guvernului, care interzic sârbilor să iasă din case în weekend, cu excepția urgențelor sanitare.
Biserica a cerut guvernului să permită credincioșilor să își părăsească casele între 05.00 și 10.00, duminică dimineață, pentru a asista la liturghie în fața bisericilor.
Este neclar deocamdată dacă clerul va respecta solicitarea guvernului de a închide bisericile. Preşedintele Aleksandar Vucic, care a anunţat măsura marţi seara, la televiziunea de stat RTS, a spus: ‘Îi voi cere în genunchi patriarhului să revină asupra cererii (…) dar cu siguranţă nu vom aresta preoţi’. El a precizat că susţine recomandările medicilor care au propus restricţia excepţională.
Epidemiologul sârb Predrag Kon a avertizat și el că solicitarea Bisericii de a lăsa oamenii să vină la slujba de Paște ”neagă tot ce încearcă să facă guvernul pentru a salva vieţile oamenilor”.
În Serbia s-au înregistrat 4465 de cazuri de coronavirus şi 94 de morţi, la o populaţie de circa 7,1 milioane.
Republica Moldova: Slujbe fără enoriași
Peste Prut, autoritățile încearcă o cale de mijloc.
”Slujbele să aibă loc fără enoriași. Aceasta este recomandarea către toate bisericile și toți preoții din Republica Moldova și știu că aceste recomandări se respectă. Să nu se admită sfințitul în biserici sau în curtea bisericilor. În localități va merge cu sfințitul pe străzi, oamenii vor ieși la poartă și preotul va sfinți”, a declarat președintele Igor Dodon.
În ceea ce privește vizitele la rude de Paști, Igor Dodon a spus că le recomandă oamenilor să sărbătorească acasă și să nu adune rudele în jurul mesei.
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat deja că Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc.
Moldova a confirmat aproape 2.000 de cazuri de infecție și 43 de decese.
Rusia: Bisericile rămân deschise, credincioșii sfătuiți să se roage acasă
Biserica Ortodoxă Rusă i-a sfătuit pe credincioși să se roage acasă în Săptămâna Mare și chiar de Paște, scrie Moscow Times.
Dar un oficial al Bisericii a subliniat că bisericile nu se vor închide, iar slujbele vor avea loc și doar le-a recomandat credincioșilor care sunt răciți să stea acasă.
Radio Europa Libera a precizat că bisericile vor închide ușile pentru grupurile mai mari de persoane la slujbele din Săptamâna Mare, dar este neclar cum va fi aplicată această decizie.
În orice caz, nu același lucru îl vor face credincioșii din Sankt Petersburg. Dioceza din importantul oraș al Rusiei a anunțat că bisericile vor fi închise pentru enoriași de pe 14 până pe 19 aprilie. Slujbele vor avea loc însă în continuare.
Rusia a confirmat în ultimele zile o explozie de cazuri. Bilanțul a ajuns la aproape 25.000 de cazuri de infecție și 198 de decese.
Georgia: ”Biserica deschisă, o chestiune existențială”
Premierul georgian Giorgi Gakharia a anunțat că bisericile din întreaga țară vor rămâne deschise, ”în special de Paște”.
”Este o chestiune existențială ca Biserica să nu fie închisă”, a declarat premierul.
Șeful guvernului a mai spus că oamenii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate și să nu aștepte de la preoți sau de la guvern o decizie privind mersul la biserică.
Georgia a anunțat până acum în jur de 300 de cazuri de infecție cu coronavirus și trei decese.
Ucraina: Președintele cere credincioșilor să nu meargă la slujbe
Președintele Ucrainei le-a cerut cetățenilor să nu meargă la slujbe de Paște, iar guvernul a ajuns la un acord cu liderii Bisericilor pentru a restricționa accesul enoriașilor în biserici.
Deși nu există o interdicție explicită, majoritatea cetățenilor sunt de acord cu această solicitare. Potrivit unui sondaj de opinie citat de agenția Unian, doar 4% dintre ucraineni intenționează să meargă la slujba de Paște.
Mitropolitul Kievului, Epifanie, a anunțat că slujbele vor avea loc, astfel ca enoriașii să le poată urmări de acasă. De menționat că ucrainenii sunt obligați să poarte măști în spațiile publice.
Patriarhatul Moscovei a cerut inițial credincioșilor să ignore carantina și a îndemnat oamenii să meargă în biserici și să se îmbrățișeze, dar în cele din urmă a renunțat la aceste apeluri și și-a închis bisericile pentru public.
Ucraina a confirmat până în prezent în jur de 3.800 de cazuri de infecție și 108 decese.
Macedonia de Nord: Bisericile rămân închise
Credincioșii din Macedonia de Nord sărbătoresc Paștele acasă, în condițiile în care bisericile vor rămâne închise, scrie AFP.
În Macedonia de Nord, au decedat 44 din cei 908 de pacienţi cu COVID-19
Muntenegru: Preoți arestați
În Muntenegru, unde majoritatea celor 650.000 de locuitori sunt ortodocşi, enoriaşilor li s-a interzis intrarea în biserici din 22 martie, pentru a se evita răspândirea virusului.
Arhiepiscopul Amfilohie şi mai mulţi preoţi, care au încălcat interdicţia împreună cu el, au fost arestaţi duminica trecută, dar procuratura nu a luat încă o decizie în privinţa lor, notează Agerpres.
Sursa: realitatea.ro
Discuții despre această postare