Ministrul Mediului și Energiei, Theodoros Skylakakis, a clarificat noile tarife la electricitate care vor fi practicate în noul an.
În cadrul unei intervenții la Realfm 97.8, el a precizat mai întâi că „avem un regulament european care dă furnizorilor libertatea de a oferi câte tarife doresc și de a avea orice politică comercială doresc. Și ei o fac.
Acest lucru a creat următoarea problemă obiectivă, avem multe tarife diferite și consumatorul nu poate să afle care este mai bun pentru el, care este cel mai ieftin”, a spus el inițial.
„Tariful verde este uniform, același pentru toți furnizorii. Prin urmare, în această factură va apărea cel care este mai ieftin la data de 1 a lunii. Monitorizând prețurile din acest tarif, consumatorii vor avea o idee despre cum se mișcă piața și vor putea face alegerea. În general, piața energiei electrice are următoarea dificultate: nu se cunoaște prețul la începutul lunii. Aici există trei tarife bazate pe imposibilitatea de a cunoaște prețul pentru luna următoare.
Una dintre facturi este celebra clauză de ajustare, adică nu știi prețul de luna următoare, primești o factură cu marja de profit a furnizorului și cu orice preț. Această factură nu are nicio compensație pentru o parte din riscul pe care vi-l asumați, pentru că dacă prețul crește, consumatorul îl va plăti, dacă scade, consumatorul va scăpa de el. A doua categorie de tarife este cea a tarifelor fixe.
Primești o factură pentru un an în care știi prețul, iar factura respectivă, dacă prețurile cresc, va fi mai ieftină, dacă prețurile scad, va fi mai scumpă și există un cost de compensare în acel serviciu care îți oferă un preț fix”, a explicat el.
„Aceste tipuri de tarife care există în toată Europa, noi le punem în culori diferite pentru ca consumatorul să înțeleagă mai bine ce este fiecare. Cele albastre sunt cele fixe, cele flotante sunt cele portocalii, iar tariful verde este același pentru toată lumea.
La întrebarea dacă prețurile vor fi mai mici, răspunsul este că în verde vom avea mai multă concurență, tarifele care au o clauză de ajustare pentru că nu au costuri de hedging poți avea un beneficiu. Până la urmă consumatorul va lua decizia”, a spus el.
Discuții despre această postare