În mai puțin de o lună vor începe plățile pentru bonusul de Paște către angajații din sectorul privat.
Cum se calculează bonusul de Paște.
Reprezintă jumătate din salariul lunar dacă persoana este remunerată cu salariu și 15 zile de salariu dacă este plătită pe zi.
În cazul în care relația de muncă a unui angajat cu angajatorul său nu a durat întreaga perioadă menționată anterior, fie pentru că a plecat voluntar din muncă, fie pentru că a fost concediat, are dreptul să primească o proporție din bonus, care se calculează astfel:”
Pentru cei remunerați cu salariu, se acordă o sumă egală cu 1/15 din jumătatea salariului lunar sau un salariu pe zi, în funcție de modalitatea convenită de plată, pentru fiecare 8 (opt) zile calendaristice. În cazul în care cineva a lucrat mai puțin de opt zile, are dreptul la o fracție proporțională pentru bonusul de Paște.
Dacă angajatul a fost bolnav în perioada menționată mai sus, se vor scădea doar zilele pentru care a primit indemnizație de boală de la entitatea de asigurare.
Exemplu: Dacă un angajat a fost absent de la muncă din cauza bolii timp de 60 de zile și a primit indemnizație de boală de la fondul său de asigurare doar pentru 40 de zile, din perioada relației de muncă se vor scădea doar cele 40 de zile pentru care a fost subvenționat, și nu 60.
Când se plătește bonusul de Paște
Bonusul de Paște se plătește de obicei în Miercurea Mare, anul acesta pe 1 Mai, dar angajatorii pot să îl acorde și mai devreme, dacă doresc.
Puteți calcula suma aici: link.
Perioadele care nu sunt incluse în calcul:
- Nu se iau în calcul zilele în care angajatul a lipsit nejustificat de la muncă sau a fost în concediu fără plată.
- Nu se ia în considerare perioada de absență a angajaților datorată activităților sindicale (adică timpul concediului sindical).
- În ceea ce privește grevele, jurisprudența instanțelor acceptă faptul că zilele de grevă nu sunt calculate în durata relației de muncă, deoarece absența angajatului se datorează deciziei personale și, prin urmare, nu poate fi considerată o absență justificată. Analog, aceeași regulă se aplică și în cazul opririlor de lucru, deoarece acestea sunt de fapt greve.
Discuții despre această postare