Oamenii de stiinta au descoperit o suprafata de 150 kilometri patrati, din Oceanul Pacific, care este acoperita cu piatra ponce.
„Marea”
de pietre ponce – de dimensiunea a 20.000 de terenuri de fotbal – a
fost semnalata, prima data, de cativa marinari australieni, la inceputul
acestei luni, relateaza BBC.
Expertii sustin ca pietrele provin, cel mai probabil, de la un vulcan subacvatic, langa Tonga, care a erupt in jurul datei de 7 august, conform imaginilor din satelit.
Marinarii au fost avertizati sa evite navigarea pe langa aceste pietre.
Piatra ponce este o roca vulcanica usoara, foarte poroasa si cu o densitate mica, ce poate pluti in apa si care se produce atunci cand magma se raceste rapid. Se formeaza in general atunci cand un vulcan este situat in ape mai putin adanci, spun specialistii.
Marinarii care au descoperit pietrele au trimis mostre la Queensland University of Technology (QUT) din Australia. Dimensiunea rocilor variaza de la „o margea pana la o minge de baschet”.
Profesorul Scott Bryan, geolog care studiaza aceste probe la QUT, a declarat ca astfel de roci pot fi vazute aproximativ o data la cinci ani in regiune.
„Este un fenomen care a mai fost raportat. Poate parea ca toata suprafata oceanului se transforma in pamant”, a declarat Bryan sursei citate.
Specialistii mai spun ca aceste pietre pot fi benefice pentru viata marina.
Sursa: ziare.com
Discuții despre această postare