Bonusul de Paște pentru angajații din sectorul privat trebuie să fie plătit până la Miercurea Mare (01.05.2024), conform anunțului făcut de Inspecția Muncii. Această instituție va efectua controale pentru a depista eventualele nerespectări ale acestei obligații.
Toți angajații remunerați cu salariu sau pe bază de zilieri, indiferent dacă sunt angajați cu timp complet sau parțial și indiferent de natura contractului de muncă – pe termen determinat sau nedeterminat – sunt eligibili pentru a primi un bonus de Paște. Acesta reprezintă jumătate din salariul lunar pentru cei remunerați lunar și 15 zile de muncă pentru zilieri. Suma finală va fi determinată în funcție de durata angajării.
Pentru a fi eligibil pentru bonusul de Paște în 2024, angajatul trebuie să fi fost activ în perioada 01-01-2024 până la 30-04-2024. Suma bonusului se bazează pe salariul regulat plătit la data de 15 zile înainte de Paște. De notat este că, începând cu 1 aprilie 2024, salariul minim legal și diurna minimă legală vor fi ajustate conform noii legislații, luând în considerare experiența angajatului conform unei circulare recente a Ministerului Muncii și Asigurărilor Sociale.
În cazul angajaților a căror relație de muncă s-a încheiat înainte de 01.05.2024, fie prin demisie, fie prin concediere, dar în intervalul eligibil pentru calculul bonusului de Paște (01-01-2024 până la 30-04-2024), se va lua în calcul salariul de la data terminării contractului de muncă. Aceasta înseamnă că bonusul de Paște 2024 pentru un angajat concediat, care a fost remunerat la tarif orar sau zilnic, se va calcula astfel:
- 1/15 din jumătatea salariului lunar pentru fiecare perioadă de 8 zile calendaristice de muncă, pentru cei plătiți cu salariu.
- O diurnă pentru fiecare perioadă de 8 zile de muncă, pentru cei remunerați pe zi.
Angajații care au lucrat mai puțin de 8 zile și apoi au fost concediați sunt de asemenea eligibili pentru o parte proporțională din bonusul de Paște.”
Bonusul de Paște 2024 nu poate fi acordat în natură, ci doar în bani.
Dacă angajatorii nu respectă perioada specificată pentru îndeplinirea obligațiilor lor, vor suporta consecințele legale, deoarece neplata bonusului constituie o infracțiune penală.
Angajații și sindicatele pot face plângeri, fie anonime, fie pe nume, prin linia telefonică de reclamații 1555 sau online la link. Dacă angajații sau sindicatele apelează la Inspecția Muncii relevantă pentru locul de muncă, se va redacta o plângere penală. Această plângere este trimisă procurorului pentru a iniția urmărirea penală împotriva angajatorului sau reprezentantului legal al acestuia, în cazul unei entități juridice (companii, organizații etc.). De asemenea, este trimisă și la secția de poliție locală pentru a începe procedura de flagrant.
În plus, angajații sau sindicatele lor au dreptul de a depune direct o plângere la secția de poliție competentă și de a solicita aplicarea procedurii de flagrant. Se subliniază că în plângerea penală ar trebui să fie înregistrate, pe cât posibil cu precizie, detaliile companiei și adresa de domiciliu a angajatorului, pentru a facilita inițierea procedurii de flagrant.
Discuții despre această postare