Grecii şi companiile greceşti, de teamă că guvernul le-ar putea bloca banii, şi-au retras din bănci în ultimele luni tot ce au depus în depozitele acestora în ultimii 11 ani, iar creditele toxice au ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie.
Ieşirile totale de capital din instituţiile de credit elene din ultimele şapte zile lucrătoare s-au situat la 3,4 miliarde de euro. Depozitele constituite la bănci au scăzut sub 130 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă „evaporarea“ tuturor economiilor depuse în 11 ani, scrie eKathimerini.
Chiar şi în iunie 2012, când ţara ajunsese în pragul ieşirii din zona euro, depozitele se ridicau la
150 de miliarde de euro, cu 22 de miliarde de euro mai mult decât acum. În aprilie, depozitele se situau la 139,3 miliarde de euro, iar în martie la 145 de miliarde de euro.
În urmă cu cinci ani, când a izbucnit criza de comunicare dintre guvernul de la Atena, pe de o parte, şi ţările din zona euro şi instituţiile financiare internaţionale pe de altă parte, gospodăriile şi companiile păstrau în bănci 170 de miliarde de euro.
Doar vineri grecii au retras 700 de milioane de euro, potrivit unor surse din sistemul bancar elen. Joi, retragerile au fost de „doar“ 272 de milioane de euro. Aceleaşi surse, citate de agenţia internaţională de ştiri a Macedoniei, spun că lichiditatea de care dispun băncile greceşti s-a redus la niveluri extrem de scăzute, periculoase. Dintre băncile greceşti, cele mai mari sunt prezente şi în România: National Bank of Greece, prin Banca Românească, Eurobank, prin Bancpost, Piraeus şi Alpha Bank.
Plăţile amânate sunt modeste, dar împreună reprezintă 1,5 miliarde de euro, bani pe care, spun unii analişti, FMI s-ar putea să nu-i mai vadă niciodată. Amânarea în sine este un semn că guvernul condus de socialistul Alexis Tsipras a rămas fără resurse financiare.
sursa: zf
Discuții despre această postare