Băncile din Grecia ar putea să rămână închise luni din cauza retragerilor masive de lichidităţi, au avertizat joi oficiali ai Băncii Centrale Europene, la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.
Deponenţii eleni au retras din bănci în ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, ieşirile de capital accelerând rapid în urma eşuării negocierilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai creditorilor, la sfârşitul săptămânii trecute.
Cele 2 miliarde de euro retrase în primele trei zile ale săptămânii reprezintă circa 1,5% din depozitele totale ale populaţiei şi companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente în băncile elene la sfârşitul lunii aprilie. Până în această săptămână, retragerile de fonduri au avut loc într-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.
Guvernul elen susţine că are loc un complot pentru provocarea ieşirilor de capital de Grecia, în timp ce ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis acuză banca centrală a ţării că alimentează temerile legate de criza lichidităţilor.
Şefii de stat şi de guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.
„În contextul rezultatului reuniunii miniştrilor de Finanţe din Eurogrup, este urgent să existe o reuniune pentru discutarea situaţiei din Grecia la cel mai înalt nivel politic”, a declarat un oficial european.
Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situaţia din Grecia.
Totodată, membrii consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene 9BCE) se vor întâlni de urgenţă, tot vineri, pentru a discuta despre înrăutăţirea situaţiei lichidităţilor din sistemul financiar elen.
Oficialii BCE vor analiza solicitatea Băncii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finanţării băncilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursă aproapiată discuţiilor.
Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, însă membrii Eurogrup se pot reuni în orice moment dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimând speranţa că se va putea ajunge la o înţelegere.
Grecia nu va beneficia de o perioadă de graţie dacă nu va plăti datoria de aproape 1,6 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, presând astfel statul elen să ajungă la un acord cu creditorii. Programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se încheie pe 30 iunie, în aceeaşi zi în care statul elen trebuie să facă plata către FMI.
Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). MEDIAFAX
Discuții despre această postare