Un eventual GREXIT temporar ar fi „un coşmar” pentru Banca Centrală Europeană (BCE), a scris recent Robert Peston, Business Editor la BBC News. În opinia acestuia, ieşirea Greciei din zona euro ar avea un impact negativ negativ asupra monedei, ce va fi resimţit puternic.
Ieşirea Greciei din zona euro ar fi oribilă pentru bănci” şi, de asemenea, „un coşmar pentru Banca Centrală Europeană (BCE)”. Aceasta este opinia lui Robert Peston, Business Editor la BBC News.
Într-un editorial publicat recent, jurnalistul a explicat că un eventual Grexit ar putea avea un impact puternic asupra monedei euro în sine, şi nu doar pentru ţara care acum se confruntă cu o situaţie economică dezastruoasă.
„Primul lucru înfricoşător pe care l-am aflat de la nişte bancheri aflaţi în funcţii foarte importante este acela că nu a existat nicio discuţie între Banca Greciei, Guvern sau autorităţile de reglementare şi băncile comerciale ale Greciei despre partea tehnică a ieşirii din zona euro şi adoptarea unei monede noi”, a scris Peston. „Este umitor – iar unii ar spune chiar că aproape o faptă penală – având în vedere că joi noaptea, preşedintele Uniunii Europene, fostul premier polonez Donald Tusk, a spus clar că negocierile din acest weekend ţin exact despre rămânerea sau ieşire Greciei din zona euro”, a adăugat el.
Aşadar, iată cum explică jurnalistul „dezastrul” care s-ar produce în eventualitatea unui Grexit:
„(BCE, n. red) deţine 50 de miliarde de euro din împrumuturile greceşti ale companiilor şi ipoteci rezidenţiale (…). Dacă Grecia ar adopta o nouă drahmă, gospodăriile şi afacerile vor începe să aibă venituri în această nouă monedă – care s-ar prăbuşi ca valoare în raport cu euro. Dar creanţele către BCE ale gospodăriilor şi afacerilor se vor plăti, aproape sigur, tot în euro”, a arătat el. „Deci, cu veniturile prăbuşindu-se, nu vor putea să ţină pasul cu plăţile datoriilor. Iar BCE se va confrunta cu pierderi colosale – probabil că 35 de miliarde de euro pierderi la 50 de miliarde de euro”, a continuat acesta.
Dar aceasta nu este decât unul dintre aspectele îngrijorătoare, avertizează Robert Preston.
„În fine, un investitor influent a spus că sugestia domnului Schaeuble (ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble, n. red) privind ieşirea temporară a Greciei din zona euro a fost o adevărată ameninţare asupra monedei – în sensul că asta ar fi o cale mai puţin dureroasă şi umilitoare decât o retragere permanentă. În punctul acela, investitorii ar începe să parieze ce stat membru al UE va fi următorul care va avea probleme cu plata datoriilor sau va trebui să facă faţă unei monede euro puternice – şi, drept urmare, ce stat va fi următorul care va pretinde o retragere temporară”, a mai scris jurnalistul.
În opinia lui Preston, investitorii vor prefera să îşi retragă capitalul din ţările percepute a fi vulnerabile din punct de vedere economic şi financiar.
„Cu alte cuvinte, aşa cum Mecanismul European al Ratelor de Schimb s-a transformat într-un dezastru economic pentru că nu a fost văzut ca pe ceva permanent, ideea unei ieşiri temporare din zona euro va accelera, aproape în mod cert, propria distrugere”, a conchis jurnalistul BBC News.
Discuții despre această postare