Partidul Socialist din Grecia, PASOK, s-a alăturat opoziţiei declarând că nu-l va susţine pe prim-ministrul Alexis Tsipras dacă acesta va solicita un vot de încredere ca urmare a rebeliunii din cadrul coaliţiei de guvernământ privind un al treilea program de ajutor oferit de creditorii internaţionali.
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a fost nevoit să se bazeze pe grupările din opoziţie, inclusiv pe PASOK, pentru a câştiga majoritate parlamentară vineri, când s-a votat programul de salvare a ţării în valoare de până la 86 de miliarde de euro, cel de-al treilea acord al Greciei cu creditorii internaţionali din 2010, notează Reuters.
Prin opoziţie, Tsipras a îndurat cea mai mare revoltă din cadrul coaliţiei sale de guvernământ, Syriza, forţându-l să ia în considerare un vot de încredere care ar putea declanşa alegeri anticipate, dacă îl pierde. PASOK a fost foarte clar în declaraţii: deşi susţine Guvernul privind noul acord financiar pentru a salva Grecia de ruină, această susţinere nu se va extinde şi în cazul unui vot de încredere din săptămânile următoare.
Partidul a dat vina pe Alexis Tsipras şi Panos Kammenos, cel care conduce partidul minoritar din coaliţia de guvernământ, pentru faptul că Grecia a trebuit să accepte un alt ajutor financiar cu măsuri de austeritate dure şi cu condiţii de reformă solicitate de Eurogrup şi de Fondul Monetar Internaţional.
„Guvernul a semnat un al treilea şi cel mai apăsător acord. Toate consecinţele negative pe care le va îndura ţara şi cetăţenii săi poartă semnătura lui Tsipras şi Kammenos. Nu avem nicio încredere în Guvernul Tsipras-Kammenos şi, desigur, nu le-o vom acorda dacă ni se va cere“, se arată în comunicatul PASOK.
PASOK, odată o forţă dominantă a stângii din Grecia, are acum doar 13 membri în cele 300 de locuri din Parlament, dar Tsipras e posibil să aibă nevoie de tot ajutorul posibil. Un detaliu semnificativ, precizează Reuters, este că partidul nu a specificat dacă va vota împotriva Guvernului sau dacă se va abţine.
Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie, a comunicat că nu va susţine Guvernul care a preluat puterea în ianuarie 2015 cu promisiunea că va pune capăt măsurilor de austeritate. Tsipras a fost forţat să dea înapoi pentru a asigura un nou acord.
Sondajele de opinie arată că premierul este încă popular, deşi sub conducerea lui băncile au fost închise trei săptămâni, s-a impus controlul capitalului şi aproape că s-a declarat colaps financiar. Aceste probleme ridică îndoieli cu privire la cât de mult doresc partidele de opoziţie alegeri anticipate.
Discuții despre această postare