Un acord privind mecanismul de solidaritate pentru relocarea migranților și reglementări privind consolidarea controalelor la frontierele UE (screening și date Eurodac) sa ajuns astăzi la reuniunea Consiliului Miniștrilor de Interne al UE de la Luxemburg.
Ministrul francez de interne și președintele în exercițiu al Consiliului, Gerard Darmanin, a vorbit despre un „acord istoric” care reprezintă un pas important către adoptarea Pactului privind azilul și imigrația. Așa cum a anunțat pe twitter, ministrul francez de interne, cele două reglementări de întărire a protecției frontierelor UE și mecanismul de solidaritate care va ajuta statele membre aflate sub o mare presiune a imigrației, au primit sprijinul marii majorități a țărilor. membrii. Dl Darmanin a mai anunțat că în zilele următoare Președinția franceză a UE și Comisia Europeană vor organiza o întâlnire pe „platforma de solidaritate” pentru a da substanță concretă acestui acord istoric.
Anterior, Gerard Darmanin, vorbind la Consiliul Afaceri Interne al UE de la Luxemburg, a explicat că mecanismul de solidaritate prevede solidaritatea obligatorie a tuturor statelor membre cu țările aflate sub presiunea imigrației, sau prin primirea migranților pe bază voluntară, sau prin furnizarea sprijin financiar și umanitar. „Marea majoritate a statelor membre sunt în favoarea acestei solidarități și mai mult de zece state membre și-au spus că sunt pozitive în privința acceptării migranților”, a spus Darmamin. Pe de altă parte, el a explicat că acordul privind regulamentul privind controlul screening-ului resortisanților țărilor terțe la frontieră (screening), precum și asupra datelor Eurodac, va ajuta la înregistrarea migranților la frontiera UE și la interdicția de intrare dacă se constată că amenință securitatea continentului european.
În cele din urmă, vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schoinas, a postat pe Twitter că acordul de astăzi este un semn incontestabil al unității Europei care s-a dezvoltat în ultimele luni. M. Schoinas a mulțumit în mod special țărilor echipei MED5 (Cipru, Grecia, Spania, Italia, Malta) pentru „abordarea constructivă”.
Discuții despre această postare