Ciprul, Grecia, Israelul şi Italia au semnat un protocol al unui acord de construire a celei mai lungi conducte submarine de gaze naturale din lume care să aprovizioneze Europa, relatează AFP
„Proiectul asigură o cale directă de export pe termen lung din Israel şi Cipru către Grecia, Italia şi alte pieţe europene“, au anunţat marţi cele patru ţări într-un comunicat comun.
El va permite astfel „consolidarea securităţii aprovizionării (cu gaze naturale) a Uniunii Europene“, adaugă ele.
Cele patru ţări vor pune în comun resursele în vederea studiilor, construirii şi funcţionării acestui ambiţios proiect, se precizează în comunicat.
Cu o lungime de aproximativ 2.000 de kilometri şi un cost estimat la cinci miliarde de euro, acest gazoduct urmează să transporte gaze naturale de la un zăcământ descoperit recent în largul coastelor cipriote şi israeliene către Europa, reducând astfel dependenţa continentului de energia rusă.
El va asigura legătura între câmpul Leviathan, în largul coastelor israeliene, şi câmpul Afrodita, în largul Ciprului, cu Creta, în Grecia, şi Italia.
Ministrul cipriot al Energiei George Lakkotrypis, omologul său israelian Yuval Steinitz şi ministrul grec al Economiei şi Dezvoltării Giorgos Stathakis au asistat la ceremonia de semnare, alături de ambasadorul Italiei în Cipru Andrea Cavallari.
„Astăzi (marţi) am trecut de o etapă semnificativă (…), care subliniază angajamentul politic al celor patru ţări în continuarea acestui proiect“, a declarat Lakkotrypis.
„Noi considerăm cu toţii că este vorba despre un pilon foarte important al ceea ce numim coridorul de gaze naturale naturale de la Mediterana de Est la Uniunea Europeană“, a adăugat el. În iunie 2017, Steinitz declara că acest gazoduct submarin va fi „cel mai lung şi cel mai de adâncime din lume“.
Israelul a descoperit în ultimii ani importante câmpuri gazifere, inclusiv Leviathan, a cărui exploatare urmează să înceapă în 2019.
În largul Ciprului, un zăcământ a fost declarat comercial viabil – Afrodita, care ar conţine 127 de miliarde de metri cubi de de gaze naturale.
Discuții despre această postare