Dacă te-ai căutat vreodată pe Google, vei descoperi o mică parte din ceea ce știe internetul despre tine. Este singura modalitate pe care o avem, conform companiei de securitate cibernetică ESET, de a ști dacă ar trebui să cerem Google să elimine informațiile personale relevante care nu ar trebui să fie partajate public.
În aprilie 2022, Google a adăugat noi opțiuni pentru a șterge informațiile personale din motorul său de căutare, cum ar fi ID-ul sau fotografiile, detaliile contului bancar, contactele, informațiile personale și date specifice, cum ar fi dosarele medicale. Cu toate acestea, Google nu va elimina informațiile personale conținute în articolele publicate sau în bazele de date publice.
Această funcție a fost adăugată la opțiunea deja existentă de a elimina conținutul din căutare care ar putea fi folosit pentru a provoca orice rău, cum ar fi pornografia fără consimțământ, imagini cu minori sau încălcări ale drepturilor de autor. Pentru rezidenții Uniunii Europene, Google a respectat articolul 17 din Regulamentul general privind protecția datelor pentru dreptul la ștergere („dreptul de a fi uitat”), care solicită tuturor companiilor din UE să șteargă datele personale ale persoanelor fizice, la cerere.
Odată ce ceva este online, nu este ușor să îl ștergi. Dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă „curăța” prezența online.
Experții ESET recomandă șapte pași:
1: Căutați-vă pe Google. Mai întâi trebuie să afli cât de multe știe internetul despre tine. Introduceți numele dvs. în motoarele de căutare, verificați primele cinci pagini de rezultate și combinați căutarea de nume cu numărul de telefon sau adresa de domiciliu pentru a vedea ce apare.
2: Verificați setările de confidențialitate ale serviciilor pe care le utilizați. Unele platforme, cum ar fi Facebook sau Twitter, au o opțiune în setările lor de confidențialitate care vă permite să vă protejați conținutul și contactele împotriva apariției în motoarele de căutare.
3: Contactați proprietarul site-ului web. Dacă doriți să eliminați o referință specifică la un site web, asigurați-vă că întrebați proprietarul acestuia. Majoritatea site-urilor web au informațiile de contact în secțiunea „Contactați-ne”.
4: Ștergeți ceea ce nu este necesar – mulți oameni exagerează! Dacă ești îngrijorat de ceea ce știe lumea despre tine, începe prin a șterge postările vechi de pe Facebook, tweet-urile, fotografiile de când aveai 17 ani sau orice altceva care te-ar putea expune. Confidențialitatea este la fel de importantă pentru prietenii și familia, așa că șterge fotografiile în care apar împreună cu tine.
5: Cereți Google și Bing să vă elimine informațiile personale. După ce ați curățat personal unele informații personale, utilizați noul instrument Google pentru a elimina informațiile personale din rezultatele căutării. Până acum, motorul de căutare Bing permite doar eliminarea imaginilor neconsensuale sau a link-urilor rupte și a conținutului vechi. Rezidenții UE pot folosi formularul Google „Dreptul de a fi uitat” și formularul Bing „Solicitare de blocare a căutării”.
6: Gândește-te înainte de a împărtăși în viitor. Viața ta virtuală continuă – poate că încă vrei să fii pe Instagram, LinkedIn sau orice altă platformă de socializare. Examinați preferințele de confidențialitate a contului, alegeți cu înțelepciune cine vă poate vedea postările și evitați distribuirea conținutului inutil pe care ați putea să-l regretați ulterior.
7: Utilizați o rețea VPN. Acest strat suplimentar de protecție va asigura că conexiunea dvs. este criptată și locația dvs. mascată. Mai presus de toate, acest lucru va ajuta la prevenirea hackerilor să-și bage nasul la informațiile dvs. personale.
Dacă faci toate acestea, vei avea control deplin asupra datelor tale, Probabil ca nu. Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat de confidențialitatea dvs. și aveți o prezență limitată în rețelele sociale, este posibil să puteți șterge cea mai mare parte a amprentei dvs. digitală.
În schimb, dacă datele dvs. sunt peste tot, obiectivul de mai sus este foarte dificil. Prietenii tăi au postat cu siguranță poze cu tine pe rețelele de socializare și ai pierdut socoteala de câte ori ți-ai folosit adresa de e-mail și numărul de telefon pentru a te conecta la diferite site-uri web și aplicații, plus toate datele despre activitatea ta online care aceste servicii se vând către terți – cu acordul dumneavoastră.
Discuții despre această postare