Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala să fie depistată în stadiu incipient. Vor fi investigate inclusiv persoanele care nu sunt asigurate.
103 milioane de euro pentru screening
În aceste programe intră testarea pentru cancerul de sân, cel de col uterin și cel colorectal. De asemeni, sunt alocați bani și pentru screening-ul hepatitei B și C. Banii provin din fonduri europene.
Ministrul Sănătății, Victor Costache: “21 de milioane de euro la sân, 25 de milioane pentru cancerul colo rectal, 25 de milioane la hepatite și 47 pentru cancerul de col uterin. Nu contează statutul de asigurat al pacienților. Acesta merge mână în mână cu recomandările Comisiei Europene de a ne apleca și asupra categoriilor defavorizate.(…) Aceste programe sunt doar piesele dintr-un puzzle mai mare a cărei soluție am găsit-o. Avem un Master Plan împotriva cancerului. Cum ați văzut săptămâna trecută s-a publicat raportul Comisiei Europene care arată situația dezastruoasă în care se află sistemul sanitar din România. Cancerul este o boală pe care ne focusăm eforturile. Am găsit o soluție prin acest Master Plan. La ce se referă acest master Plan? Practic avem aceste programe de screening, care sunt programe finanțate prin bani europeni. Le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat. ”
Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită
Ministrul Sănătății spune că va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. Mai mult, promite că va rezolva și problema listelor de așteptare pentru imagistică a pacienților oncologici.
Ministrul Sănătății, Victor Costache:
“Am decis ca faimoasele liste de așteptare despre care știți foarte bine. Pacienții stateau luni de zile pentru imagistica de înaltă performanță pe listele de așteptare, iar fondurile de la Casa de Asigurări se terminau după câteva zile. Se vor suplimenta fonduri pentru aceste programe de detecție națională. Deci, screening-ul va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. Vom introduce în 2020 un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puțini pacienți în stadiile 3 și 4 și să îi trecem în stadiile 1 și 2, unde prognosticul este mult mai bun.”
Declarațiile ministrului sănătății au fost făcute în cadrul lansării ghidurilor solicitantului. Acestea cuprind condițiile specifice pentru accesarea fondurilor necesare implementării Programelor de screening pentru cancer și hepatită. Testările vor începe anul viitor.
Sursa: cautasanatate.ro
Discuții despre această postare