”Corpul morţilor nu este gunoi de reciclat”. Cu acest puternic mesaj inclus într-un pliant distribuit duminică în toate parohiile din ţară, Biserica Ortodoxă greacă a dorit să arate clar că nu acceptă incinerarea, nici îngroparea urnelor, nici slujbe funerare pentru cei care optează pentru această soluţie, transmite Agerpres.
Biserica a reacţionat astfel la recenta inaugurare a primului crematoriu din Grecia, ultima ţară din Uniunea Europeană care încă nu avea incineratoare. Rezistenţa clerului a fost acerbă, astfel încât proiectul de a deschide un crematoriu a fost amânat timp de decenii.
Crematoriul inaugurat în urmă cu două luni la Ritsona (70 km de Atena) este unul privat deoarece, deşi există multe localităţi care au avut în vedere astfel de iniţiative de când s-a aprobat legea corespunzătoare în 2006, presiunea ierarhiei ecleziastice este foarte puternică.
„Îngroparea corpului uman este ceva natural, iar Biserica nu are dreptul să meargă contra naturii”, spune, pentru EFE, Serafim Dimitriu, preot într-o parohie din Atena. Pentru acesta, lucrurile sunt foarte simple: corpul lui Iisus a fost îngropat şi asta trebuie să se întâmple cu orice creştin care moare.
De aceea, urnele nu îşi au locul într-un cimitir ortodox. Cu toate acestea, legea nu o împiedică, deoarece cimitirele sunt în responsabilitatea municipalităţilor.
Preotul Dimitriu reprezintă curentul majoritar din Biserică, dar există şi cei care gândesc altfel. „Este o atitudine indicativă a spiritului provincial al Bisericii elene, fără nicio justificare teologică”, susţine Andreas Aryirópulos, teolog şi profesor de religie.
Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanţă a Bisericii ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat uşor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta, explică profesorul menţionat.
„Nimeni nu-l poate acuza pe Patriarh ca eretic”, consideră Aryirópulos şi adaugă că în toată Europa, cu excepţia Greciei, ortodocşii pot alege între îngropare şi incinerare. (n.r. nici BOR nu acceptă practica incinerării).
De fapt, deşi regulile sunt stricte, iar Biserica nu acceptă nici incinerarea, nici îngroparea urnelor funerare în cimitire, nici slujbele pentru cei incineraţi, scurta experienţă care există până în prezent a demonstrat că mulţi clerici omit acest precept.
În primele două luni de funcţionare a centrului de la Ritsona s-au realizat deja 260 de incinerări, o cifră relativ ridicată dacă se ţine cont de toate obstacolele pe care trebuie să le depăşească cei interesaţi. Grecia este o ţară foarte credincioasă şi luarea unei decizii contra Bisericii nu este un lucru uşor pentru multe familii, oricât de mult ar agrea ideea incinerării.
Discuții despre această postare