Ministerul de Externe a anunţat, vineri, un nou bilanţ al românilor transportaţi de pe Insula Samothraki în portul Alexandroupoli. Potrivit instituţiei, un număr total de 230 de români şi 53 de maşini au fost transferate de pe Samothraki pe partea continentală a Greciei.
„Cu privire la situaţia cetăţenilor români aflaţi pe insula Samothraki, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În cea de-a doua parte a zilei de 15 august a.c., un număr de 6 cetăţeni români şi 2 autovehicule înmatriculate în România au fost transportate de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli la orele 17:05 respectiv 17:36. De asemenea, nava care a sosit în port la orele 23:15 a readus pe continent 20 de turişti români, împreună cu 8 autovehicule. Ministerul Afacerilor Externe aproximează un total de 230 cetăţeni români şi 53 de autovehicule transferate în cursul zilelor de 14 şi 15 august de pe insula Samothraki în portul Alexandroupoli”, a transmis Ministerul de Externe, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Instituţia precizează că numărul românilor care au fost blocaţi pe Insula Samothraki este însă greu de estimat.
„Numărul cetăţenilor români de pe insula Samothraki care au fost în situaţia de a nu se putea întoarce pe continent şi au fost ulterior transportaţi de navele elene este însă dificil de estimat, având în vedere ciclicitatea sejururilor turistice. Autorităţile locale au confirmat că situaţia de pe insula Samothraki a reintrat în normal şi că nu mai sunt cetăţeni români care să dorească transferul spre continent. Totodată, la nivelul misiunii diplomatice şi al oficiului consular nu au mai fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară.”, transmite MAE.
Ministerul de Externe menţioneză că la ora actuală toţi românii care au solicitat sprijin Ambasadei României la Atena, respectiv Consulatului General al României la Salonic au fost readuşi în siguranţă pe continent.
Românii afectaţi pot în continuare solicita sprijin şi asistenţă consulară la numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222.
„MAE reaminteşte cetăţenilor români care se află sau călătoresc în Republica Elenă că au fost emise două atenţionări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existenţa unui risc ridicat de incendii de vegetaţie, valabile inclusiv pentru data de 16 august în Insulele Ionice, precum şi pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787<http://www.mae.ro/node/49787>, www.mae.ro/node/49789<http://www.mae.ro/node/49789>”, se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.
Feribotul „SAOS II” care făcea legătura între insula Samothraki şi oraşul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat şi ea. Autorităţile au permis unor turişti să doarmă în clădiri ale administraţiei locale, iar unii turişti şi-au instalat corturi în apropierea portului.
Pe 14 august a ajuns în port primul feribot pentru a transporta turiştii şi maşinile de pe Insula Samothraki pe pareta continentală a Greciei.
Sursa: mediafax.ro
Discuții despre această postare