Pe 10 și 24 noiembrie suntem așteptați la vot pentru alegerea președintelui țării. Datele pentru turul întâi, respectiv pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost stabilite de guvern, împreună cu șeful autorităţii electorale.
Cine candidează?
Până acum, șeful statului, Klaus Iohannis, a anunțat că își dorește încă un mandat, având susținerea PNL. Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din 2014, în al doilea tur de scrutin (16 noiembrie) și a depus jurământul în Parlament la data de 21 decembrie 2014.
În februarie 2019, Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (USR) au format o alianță politică pentru a candida împreună la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Pe fondul rezultatului bun obținut la aceste alegeri, co-președinții alianței au anunțat că vor avea un candidat comun la alegeri prezidențiale 2019. Președintele USR, Dan Barna, a propus un tandem președinte–premier. Anterior unei decizii în cadrul alianței, Congresul USR va valida candidatul din partea formațiunii.
În prima jumătate a acestei luni se desfășoară campania internă pentru alegerea candidatului USR. În competiție s-au înscris președintele Dan Barna, senatorul Mihai Goțiu și alți doi membri USR – Dumitru Stanca și Dragoș Dinulescu.
PSD se mai gândeşte
PSD trebuie să decidă până pe 11 august pe cine trimite în cursa prezidențială. Într-o apariție televizată, președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că în sondajele interne pentru desemnarea candidatului PSD vor fi introduși și candidați independenți. De asemenea, aceasta a exclus varianta unei candidaturi proprii.
Mai mulți membri ai ALDE au făcut referire la Călin Popescu-Tăriceanu ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Totuși, pe fondul rezultatului slab obținut de ALDE la europarlamentare, Tăriceanu a anunțat în iunie 2019 că pentru el candidatura la prezidențiale nu mai este o opțiune.
Victor Ponta, fost prim-ministru și competitorul de pe locul doi la alegerile din 2014, a declarat că formațiunea politică PRO România, înființată împreună cu fostul președinte PC, Daniel Constantin, va avea un candidat la alegerile prezidențiale, dar a negat că va candida din nou pentru funcție în 2019.
Omul de afaceri şi preşedinte al Partidului Dreapta Liberală Viorel Cataramă a anunţat că îşi va depune candidatura la alegerile prezidenţiale 2019.
Cozma vrea să îi aducă acasă pe români
Până în prezent, mai multe persoane publice și-au anunțat intenția de a candida ca independenți la alegerile prezidențiale 2019. Florentin Pandele – primarul din Voluntari şi soţul edilului Bucureştiului, Gabriela Firea, a anunţat că va candida ca independent.
De asemene,a Bogdan Stanoevici, actor, director al Circului Metropolitan de Stat și fost secretar de stat în Ministerul Culturii, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale 2019.
Miron Cozma – Fostul lider al minerilor din Valea Jiului anunța încă din luna martie că va demara procedura de strângere a semnăturilor.
“Pentru a-mi putea depune candidatura, conform art.4,al.2 trebuie să fiu susținut de cel puțin 200.000 de alegători. Pe cale de consecință voi începe strângerea de semnături și demararea celorlalte impuneri legale. Vă aștept cu drag, alături de mine,pentru a salva țara de la dezastru și a readuce românii acasă”, spunea Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.
Cozma a fist trimis în judecată în iunie 2017 pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. De asemenea, în 1999 el a fost condamnat definitiv la închisoare pentru infracțiunile pe care le-a comis în timpul Mineriadei din 1991, fiind ulterior grațiat, în 2004, de președintele Ion Iliescu.
Sursa: gazetaromaneasca.com
Discuții despre această postare