Preşedintele Organizaţiei PNL Diaspora, Viorel Badea, a depus la Parchetul General un denunţ penal împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, în urma votului din diaspora, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al liberalilor Ionel Dancă.
„Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 26 mai, duminică, este incalificabil şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, trebuie să răspundă penal pentru fapta cu premeditare săvârşită de acesta şi de toţi cei cu responsabilităţi în organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate, faptă cu premeditare de împiedicare a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români. Este o faptă cu premeditare la care am asistat duminică, atunci când mii de cetăţeni români alungaţi din ţară de această guvernare şi de guvernările PSD din anii trecuţi, români care şi-au căutat un nivel de trai mai bun în alte ţări şi au vrut să schimbe România în bine, le-a fost interzis dreptul la vot într-un mod inimaginabil. Au fost abuzuri săvârşite cu premeditare, ceea ce constituie elementele unei infracţiuni penale care trebuie pedepsită”, a declarat Ionel Dancă.
Potrivit liderului liberal, în denunţul penal depus astăzi la Parchetul General sunt evidenţiate aceste fapte care demonstrează intenţia autorului, respectiv, Teodor Meleşcanu şi probele în susţinerea acestei acuzaţii.
„Din păcate, ceea ce s-a întâmplat duminică, arată o ură a celor din PSD şi din ALDE, care ştiind că nu vor obţine niciun folos în urma votului exprimat de cetăţenii români în străinătate, au încercat să împiedice sub toate formele exercitarea acestui drept de vot. Ştiind că în 2014 cetăţenii au venit masiv la secţiile de votare din străinătate pentru a vota împotriva PSD şi pentru alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, aceştia ştiau foarte bine ce se va întâmpla şi duminică şi au încercat să împiedice un vot împotriva lor, atât pentru el sau pentru partidul din care face parte, ceea ce arată că fapta săvârşită de Teodor Meleşcanu a fost una cu intenţie pentru obţinerea unor foloase atât pentru el sau pentru partidul din care face parte, respectiv aceea de a împiedica exercitarea unui drept de vot. Grav este însă, că s-a încălcat un drept fundamental al cetăţenilor români şi, potrivit Codului Penal, împiedicarea votului prin orice mijloace, acesta este textul de lege, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a precizat Ionel Dancă.
Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că organele judiciare vor analiza probele, vor desfăşura anchetele necesare şi vor constata vinovaţii, însă PNL cere atât lui Teodor Meleşcanu cât şi celor care în continuare conduc Guvernul, „împotriva voinţei cetăţenilor exprimată în data de 26 mai, să renunţe la această prigoană a românilor plecaţi în străinătate, la această ură faţă de românii care nu îi mai doresc şi la opresiunea pe care acest Guvern o manifestă faţă de românii din străinătate”.
„S-a văzut acest lucru la alegerile din 2014 , s-a văzut la mitingul din 10 august, anul trecut, mitingul diasporei, când au fost pur şi simplu atacaţi în mod violent în timpul unei manifestaţii paşnice şi se vede în continuare că, cetăţenii români din străinătate, pentru această guvernare, parcă nu sunt cetăţenii acestei ţări. Abuzurile la care au fost supuşi cetăţenii români în străinătate o să vi le explice colegul meu, domnul senator Viorel Badea, modul în care autorităţile române au înţeles să asigure dreptul la exercitarea votului şi, mai bine spus, modul în care au încălcat grosolan, în bătaie de joc, drepturile cetăţenilor români din străinătate. Aş mai adăuga un lucru, invităm toţi cetăţenii care au fost lezaţi în exercitarea dreptului lor la vot şi sunt parte vătămată a acestui proces electoral defectuos, să ne trimită sesizările lor pe adresa de mail: [email protected], pentru a le acorda asistenţă juridică, pentru ca la rândul lor, să facă denunţuri împotriva celor care au împiedicat exercitarea dreptului la vot”, a afirmat Ionel Dancă.
În concluzie, liberalul a ţinut să aducă în sprijinul solicitării PNL de sancţionare şi de pedepsire a celor care au împiedicat exercitarea dreptului la vot încă un argument al „acţiunii premeditate al acestei infracţiuni”: faptul că Autoritatea Electorală Permanentă, încă din 12 mai, a anunţat că numărul de buletine de vot trimise în străinătate a fost de 1.330.500 de buletine de vot. Cu alte cuvinte, ştiau că se aşteptau la un vot masiv în secţiile de votare din străinătate, din moment ce au realizat peste 1.300.000 de buletine de vot şi peste 1.300.000 de timbre autocolante.
„Deci, ştiau că se va întâmpla acest lucru şi au împiedicat cu premeditare votul românilor din străinătate, care în final a ajuns doar la 360.000 cetăţeni, care şi-au putut exercita dreptul de vot. Deci, 1.300.000 buletine de vot au fost tipărite, aşteptându-se la un astfel de vot şi din acest 1.300.000 buletine de vot, doar 360.000 au putut să le folosească pentru a-şi exprima opţiunea. Aşadar, ministrul Teodor Meleşcanu şi toţi cei responsabili cu organizarea alegerilor în secţiile de votare din străinătate trebuie să răspundă pentru faptele lor, aşa cum am arătat în denunţul penal depus de Partidul Naţional Liberal, care încalcă în mod flagrant şi cu premeditare dreptul cetăţenilor la vot”, a conchis Ionel Dancă.
Ce a transmis şeful PNL Diaspora
„Aici nu este vorba numai de încălcarea drepturilor cetăţenilor români din diaspora. Este vorba, în acelaşi timp, de deteriorarea relaţiei pe care cetăţenii români din diaspora o au cu autorităţile şi de respectul pe care cetăţenii români din diaspora nu-l mai au faţă de autorităţile române. Practic, nu s-a ţinut cont de niciuna dintre aceste situaţii, iar actuala guvernare, Guvernul Dăncilă, nu a făcut altceva decât, împiedicând pe cetăţenii români să-şi exercite dreptul la vot, să-i îndepărteze şi mai mult de România, iar România să fie îndepărtată şi mai mult de Uniunea Europeană, de valorile Uniunii Europene.
Sunt cazuri în diaspora, la aceste alegeri, când au fost arestaţi cetăţeni români. La Offenbach au fost arestaţi doi cetăţeni români de către poliţia germană, în multe dintre situaţii, Ministerele de Interne din statele respective s-au îngrijit să facă în aşa fel încât cetăţenii români să poată să voteze. Mai mult decât atât, au fost angajaţi ai Ministerului de Interne, din Italia sau din Spania, care au adus apă cetăţenilor români care nu-şi puteau exercita un drept la vot.
Au fost bărbaţi maturi care plângeau la coadă pentru că nu îşi puteau exercita dreptul la vot . Principalele probleme cu care s-au confruntat cetăţenii români din diaspora au fost problemele care au apărut şi acum cinci ani şi anume: Secţii puţine, ştampile puţine, personal puţin şi neinstruit, în majoritatea cazurilor, blocaje dictate de unii membri ai misiunilor. De exemplu, la misiunea noastră din Olanda şi misiunile adiacente ambasadei din Olanda, votul s-a închis brusc, la ora 21.00, deşi exista posibilitatea să se procedeze ca la alte ambasade, prin prelungirea programului de vot. Acest lucru nu s-a întâmplat.
O să vă citesc câteva dintre cazurile care ne-au fost sesizate de membrii noştri din comisii. De exemplu, în Italia, la Bergamo, un număr foarte mare de cetăţeni români, insuficientă o singură secţie de votare. În zona Bergamo trăiesc peste 10 mii de români şi ca să facem o comparaţie cu România, este ca şi cum un oraş cum este Mizilul, ar avea o singură secţie de vot. Logic, este imposibil să-ţi exerciţi dreptul la vot . Toate aceste chestiuni erau cunoscute de Ministerul Afacerilor Externe, bineînţeles, au spus că nu se aşteptau să fie două tipuri de alegeri, dar noi am spus încă din 25 aprilie că va fi vorba de un vot şi pentru referendum.
De asemenea, în Irlanda, spaţiul în care s-au desfăşurat alegerile a fost foarte mic, impropriu, a generat prelungirea timpului necesar pentru a vota, tabletele nu funcţionau bine şi asta a fost iarăşi o foarte mare problemă. În loc ca pentru un cetăţean, timpul de vot alocat să fie de un minut, a ajuns să fie şi de 7 minute şi atunci, ne explicăm foarte bine de ce toate aceste impedimente de ordin logistic nu au făcut altceva decât să ducă la blocarea unui drept constituţional la vot. Şi aş mai adăuga un lucru aici, nu au fost afectaţi numai cetăţenii români, au fost afectaţi colegii domnului Meleşcanu, au fost afectaţi consulii, au fost afectaţi oamenii trimişi din MAE, ca să asigure o bună desfăşurare a votului. Au fost afectaţi ambasadorii care, în multe dintre cazuri, au luat ei o proprie decizie de a prelungi programul la vot deşi, timp de 12 ore, BEC nu le-a răspuns la mail-urile prin care solicitau această prelungire a dreptului la vot.
Eu cred că toate aceste condiţionalităţi, puse una peste alta, ne duc la concluzia că, într-adevăr, în mod deliberat, autoritatea română, Guvernul Dăncilă, Dăncilă însăşi, pentru că ordonanţa de prelungire trebuia să fie dată de Dăncilă însăşi, au făcut în aşa fel încât să blocheze accesul neîngrădit a cetăţenilor români din diaspora la un drept constituţional fundamental, dreptul la vot.”
sursa: epochtimes-romania
Discuții despre această postare