Video
Vizita în România a Sanctității Sale Papa Francisc. Primele discursuri
Papa Francisc a vorbit, vineri, în discursul rostit la Cotroceni despre unitate și armonie și a avut grijă să-i menționeze pe românii din diaspora, într-un context în care zilele acestea se vorbește mai mult decât oricând despre românii plecați în străinătate. Într-un mesaj care a avut mai multe înțelesuri, Papa Francisc a părut să îndemne și clasa politică să aibă mai multă grijă de cetățeni și să consolideze statul democratic.
„Aduc un omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României care prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și al muncii lor îmbogățesc țările în care au imigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”, a spus Papa Francisc în discursul rostit la Cotroceni.
„Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră țară la 20 de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care R.omânia, pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană deține în acest semestru Președinția Consiliului European. Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor 30 de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasă și o izola de celelalte țări europene și care, pe lângă aceasta, dusese la stagnarea economiei și la epuizarea forțelor sale creatoare” – a spus Papa Francisc în preambulul discursului său.
„În acest timp, România s-a angajat într-un proiect democratic printr-un pluralism al forțelor politice și sociale și prin dialogul între acestea, având drept scop recunoașterea esențială a libertății religioase și integrarea deplină a țării în contextul internațional mai larg.
Se impune să recunoaștem că, în ciuda numeroaselor dificultăți și lipsuri, România a făcut mulți pași înainte pe acest drum. Voința de a progresa în diferitele sectoare ale vieții civile, sociale și științifice, a descătușat energiile și inventivitatea, a eliberat forțele creatoare până atunci ținute captive și a dat un nou avânt multorn inițiative, propulsând țara spre secolul al XXI-lea. Vă încurajez să continuați munca de consolitare a structurilor și a instituțiilor necesare, nu doar pentru a răspunde aspirațiilor legitime ale cetățenilor, dar și pentru a stimula și a crea condițiile pentru ca poporul dumneavoastră să-și manifeste întregul potențial și ingeniozitatea de care știm că este capabil”, a arătat Papa Francisc.
„Trebuie să recunoaștem totodată că transformările generate de deschiderea sper o nouă eră au atras după sine, odată cu beneficiile, și apariția unor inevitabile obstacole de depășit și a unor consecințe care nu sunt întotdeauna ușor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială și pentru buna administrare a țării. Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației, care a determinat milioane de oameni să-și lase casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă. Mă gândesc la depopularea atâtor sate care, în câțiva ani, s-au văzut părăsite de o mare parte a locuitorilor lor. Îmi dau seama de consecințele pe care toate aceste fenomene le pot avea asupra calității vieții în acele locuri și de secătuirea celor mai bogate surse culturale și spirituale ale poporului vostru, cele care v-au întărit în vremuri grele”, a mai spus Suveranul Pontif subliniind problema declinului demografic al României.
Vorbind despre diaspora românească, Papa Francisc a făcut un apel indirect la politicieni, a transmis un îndemn la unitate și i-a rugat să se îngrijească de binele poporului: „Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să se intensifice colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale. Este nevoie ca toți să meargă împreună și să-și propună ferm să nu renunțe la vocația cea mai nobilă și să-și propună ferm să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său”.
În sala de la Cotroceni unde Papa Francisc și-a rostit discursul erau prezenți toți foștii președinți ai României, cu excepția lui Ion Iliescu, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, numeroși alți reprezentanți ai instituțiilor țării, politicieni, desigur înalți prelați și reprezentanți ai Bisericii, dar și sportivi de performanță ai României, între care Gheorghe Hagi, Leonard Doroftei și Mihai Covaliu.
Sursa: Digi24
Discuții despre această postare