Facebook a anunțat miercuri că va interzice promovarea sau sprijinul exprimat în mediul online față de naționalismul și separatismul alb ca parte a unei campanii intense de represiune a discursului instigator la ură. Anunțul vine la aproape un an după ce Facebook a constatat că politica sa împotriva discursului care promovează supremația albilor și instigarea la ură încă permite utilizatorilor să solicite crearea de state etnice ale albilor sau să pretindă că Statele Unite ale Americii „ar trebui să fie o națiune exclusiv albă”, informează The Guardian.
Schimbarea de politică anunțată ieri, care va intra în vigoare saptămâna viitoare, este susținută și pe fondul atacului terorist asupra unei moschei din Noua Zeelandă, care s-a soldat cu 50 de morți. Regretabilul eveniment a determinat Facebook și alte companii de social media să continue lupta împotriva grupărilor violente extremiste care folosesc platformele online pentru propagandă și recrutare de adepți susținători ai urii rasiale.
Compania a sugerat, într-o postare prin care anunța schimbarea, că, inițial, au considerat naționalismul alb un punct de vedere acceptabil, similar cu naționalismul american sau cu separatismul basc. Deși politicile Facebook au interzis de mult retoricile fundamentate pe ură, rasă, etnie sau religie la adresa altor persoane, nu credea că ,,separatismul alb” aparținea neapărat unei categorii interzise.
În orice caz, după trei luni de consultare cu experți din mediul academic în domeniul extremismului rasial, Facebook a anunțat că a concluzionat că naționalismul alb ,,nu poate fi separat cu claritate de supremația albilor sau de grupurile organizate instigatoare la ură”.
,,Este clar că aceste concepte sunt profund legate de grupurile organizate care instigă la ură și nu au loc în serviciile noastre”, a spus într-o declarație rețeaua socială.
Susținătorii acestui tip de cenzură au avertizat că modul în care Facebook va alege să-și implementeze politica va fi determinant pentru utilizarea platformelor online ca teren de recrutare și instrument de propagandă pentru adepții supremației albilor, transmite France24.
Interdicția anunțată de Facebook se va aplica și pe Instagram.
Persoanele care vor introduce în motorul de căutare intern al rețelei de socializare termeni asociați cu conceptul de supremație a albilor vor obține rezultate care le vor îndruma către opțiuni precum Life After Hate, care se concentrează pe sprijinirea utilizatorilor pentru a-și întoarce spatele la astfel de grupuri.
Pe fondul presiunii din partea guvernelor din întreaga lume, Facebook a amplificat instrumentele de învățare automată și de inteligență artificială pentru a găsi și a elimina conținutul care instigă la ură, rămânând în același timp deschis față de protejarea dreptului la liberă exprimare.
,,Din păcate, vor exista întotdeauna oameni care încearcă să vadă sistemele noastre pentru a răspândi ura, dar provocarea noastră este să privim înainte, continuând să ne îmbunătățim tehnologiile, să ne dezvoltăm politicile și să lucrăm cu experți care ne pot întări eforturile”, a mai declarat compania de social media.
Facebook a declarat că noua interdicție nu se va aplica unor subiecte precum mândria americană și separatismul basc, care ,,sunt o parte importantă a identității oamenilor”, potrivit declarației.
Masacrul din Noua Zeelandă a demonstrat o acoperire globală a unei mișcări naționaliste albe care predică un ideal ,,european” imaginat, respinge imigrația și împărtășește adesea amenințări vicioase pe internet.
Unii analiști spun că este o mișcare coezivă coagulată online, care se întinde în toată Europa și Rusia, bucurându-se de popularitate în SUA și Canada. Aceștia mai spun că mișcarea reprezintă o amenințare internațională la fel ca extremismul islamic, în special în Statele Unite, unde atacurile naționaliste provocate de albi au depășit de ani de zile pe cele ale jihadiștilor.
Potrivit unor cercetători, naționaliștii albi au fost încurajați de apariția unor politicieni care susțin idei tradiționale și o poziționarea dură privind imigrația – de la Marine Le Pen în Franța și Viktor Orban în Ungaria la președintele rus Vladimir Putin și partidul UKIP din Marea Britanie.
Același lucru este valabil și în Statele Unite, unde președintele Donald Trump a făcut campanie pentru Casa Albă pe o platformă anti-imigrație, susținută de o bază electorală covârșitor albă
Discuții despre această postare