Liviu Dragnea este internat, de sâmbătă, într-o clinică privată din București, cu diagnosticul dublă hernie de disc. Liderul PSD a ales serviciile unei clinici private, cu toate că este politicianul care a promis cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani în infrastructura medicală din România: un spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, 8 spitale regionale, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor spitalelor județene. În plus, Liviu Dragnea s-a remarcat și prin declarații prin care s-a luat adesea la trântă cu mediul privat din România.
- Cum arată, după 2 ani și jumătate, bilanțul mega-investițiilor în sănătate promise de Liviu Dragnea
„Pacientul trebuie să se afle în centrul sistemului, care trebuie să-i asigure tot ce are nevoie în momentul apariției unei afecțiuni. În astfel de situații, cetățeanul trebuie să se simtă ajutat de sistem, nu împiedicat de sistem. Mai important decât orice, cetățeanul trebuie să știe că oricât de gravă ar fi afecțiunea sa și oricât de mari ar fi costurile implicate, el va avea acces la tratamentul care îl poate vindeca sau care îi poate ameliora suferința.” – Liviu Dragnea în noiembrie 2016
La doi ani și jumătate de când Liviu Dragnea prezenta „Programul de guvernare al PSD pe sănătate”, marile promisiuni lansate atunci par, în cel mai bun caz, o glumă.
Singura mare promisiune făcută de PSD în domeniul sănătății și respectată este creșterea salariilor din sistemul sanitar. În multe cazuri, salariile medicilor și asistenților s-au dublat sau chiar triplat.
În schimb, construcția celor 9 spitale noi (un spital metropolitan în București și 8 spitale regionale în țară) ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nimeni nu știe pentru când.
De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele ar urma să fie mai ieftine.
Spitalul metropolitan din București, „după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi” este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.
În ceea ce privește spitalele deja existente, guvernarea PSD este departe de a le „reabilita și moderniza” pe toate cele care nu erau deja reabilitate, așa cum promitea Liviu Dragnea în campania electorală care avea să ducă la o victorie zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016.
În mai 2016, când Guvernul era format din tehnocrați și era condus de Dacian Cioloș, Liviu Dragnea i-a cerut președintelui Klaus Iohannis „convocarea de urgenţă a CSAT pe tema sistemului de sănătate”: „Dat fiind faptul că sănătatea este o componentă majoră a siguranţei naţionale, îi solicit public preşedintelui Iohannis ca, în contextul adâncirii crizei sistemului public de sănătate, să convoace de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care să analizeze situaţia şi să propună măsuri urgente care să ofere populaţiei certitudinea că autorităţile sunt capabile să rezolve aceste probleme. Este momentul unor decizii majore, drastice, care să repună sistemul public de sănătate în parametrii unei funcţionări care să răspundă atât provocărilor normale, de zi cu zi, cât şi oricărei situaţii de criză. Altminteri, situaţia va scăpa de sub control, cu efecte greu de anticipat”, afirma, atunci, Liviu Dragnea, într-un comunicat al PSD.
- Sorina Pintea: „Domnul președinte are încredere în sistemul de sănătate din România”
Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a fost întrebată duminică, într-o conferință de presă la Brăila, dacă Liviu Dragnea este internat la stat sau la privat: „Nu am căderea să dezvălui nimic din ceea ce pacientul nu dorește și în acest moment domnul Dragnea e pacient. Cred că domnul președinte are încredere în sistemul de sănătate din România, astfel încât e în București”, a fost răspunsul ministrului Sănătății.
Liderii PSD, inclusiv Sorina Pintea, s-au ferit, cel puțin într-o primă fază, să recunoască public că Liviu Dragnea este internat la un spital privat.
Potrivit surselor HotNews.ro, Liviu Dragnea se află de două zile la Spitalul Sanador din zona Piața Victoriei.
- Alți politicieni care au evitat spitalele de stat din România: Băsescu, Năstase, Ponta, Tăriceanu și Oprescu
Liviu Dragnea nu este singurul politician român care evită spitalele de stat din țară. Traian Băsescu (la Viena), Victor Ponta (la Istanbul), Ion Iliescu (la Paris) și Viorel Hrebenciuc (tot la Paris) sunt politicieni care au ales, de-a lungul timpului, să nu fie îngrijiți sau operați în spitale de stat din țară.
Călin Popescu Tăriceanu s-a operat la o clinică din Franța, iar câțiva ani mai târziu, la o clinică privată din București. Adrian Năstase s-a operat în Germania chiar în perioada în care era prim ministru al României, iar Sorin Oprescu, medic, fost manager al Spitalului Universitar și fost primar al Capitalei, s-a operat și el în Franța.
La polul opus, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a suferit două intervenții chirurgicale la spitale de stat din București (Colentina și Cantacuzino), iar Ion Iliescu a fost operat și la Spitalul Elias din București.
Citeste mai mult: hotnews.ro
Discuții despre această postare