„Va trebui să atragem oameni buni în domeniu, de oriunde, ori dintre tineri care să nu mai plece în străinătate, fie să îi convingem pe cei din afară să se întoarcă în ţară.“
Facilităţile fiscale acordate sectorului construcţiilor prin prevederile OUG 114/2018 duc la majorarea cu 30% a salariilor muncitorilor, însă doar pentru cei calificaţi care au o productivitate bună, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Cristian Erbaşu, proprietarul firmei de Construcţii Erbaşu şi preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii.
„Scopul nu este ca orice angajat să aibă acest salariu mai mare, ci doar cei care merită. În primul rând, prevederile OUG 114/2018 nu sunt în construcţii, ci pentru constructori şi în mod special pentru forţa de muncă pe care nu o mai avem. Acestea sunt reduceri pe impozite ale salariaţilor, iar ei trebuie să beneficieze de salarii mai mari, ceea ce ar putea însemna salarii mai mari cu 30%“, a spus Cristian Erbaşu.
Spre exemplu, dacă un zidar calificat care are o productivitate bună avea un salariu de 2.500 de lei pe lună, acum trebuie să primească 3.500 de lei, a adăugat proprietarul firmei Construcţii Erbaşu. „Salariul se duce spre 1.000 de euro net sau chiar trece de această sumă pentru cei mai buni dintre ei.“
Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor de Construcţii este de părere că facilităţile acordate sectorului construcţiilor prin Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 au scopul de a sprijini companiile de construcţii care fac producţie şi a combate munca la negru.
„Ambele targeturi vor fi atinse. După părerea mea, în câteva luni vor fi mult mai mulţi interesaţi să lucreze în construcţii, iar acel procent de 60% care lucrează pe salariul minim va scădea foarte mult, pentru că salariul minim pe ramură va fi mai mare. Dacă ai aceste facilităţi fiscale nu ştiu ce te-ar putea face să mai lucrezi la negru.“
De asemenea, Cristian Erbaşu a menţionat că prin majorarea salariului minim din construcţii la 3.000 de lei brut pe lună ar trebui să se întoarcă în ţară măcar 50.000 de muncitori din domeniu în următorii doi ani.
„Va trebui să atragem oameni buni în domeniu, de oriunde, ori dintre tineri care să nu mai plece în străinătate, fie să îi convingem pe cei din afară să se întoarcă în ţară. Vor reveni şi din străinătate, dar să nu ne aşteptăm ca din cei peste 700.000 de oameni care lucrează în construcţii în Europa de Vest vor veni 500.000. Pentru noi este o bucurie dacă vin 50.000 sau 70.000 în următorii doi ani.“
Sursa: zf.ro
Discuții despre această postare