Pe data de 24 februarie 2019, pe o vreme destul de friguroasă cu cer înnorat, a avut loc la Salonic, Festivalul European al Koudounofori-lor (al purtătorilor de clopote), ajuns deja la a 5-a ediție. Această sărbătoare aduce orașului pulsul obiceiurilor și ritualurilor ancestrale ale unei memorii culturale primordiale.
În acest an echipele de mascați din toate colțurile Greciei și din multe țări europene (Germania, România, Italia, Bulgaria, Serbia), au luat parte la această sărbătoare. Au fost peste 1500 de participanți, care au încercat îmbrăcați în costume confecționate din blănuri de animale, cu măști, care mai de care mai înfiorătoare, prin ritualurile și zgomotele produse de clopoței și clopote să sperie iarna și spiritele rele și să lase astfel drum deschis primăverii, care parcă anul acesta întârzie să își facă apariția.
Din România au participat Grupul Breasla Lolelor din Agnita, Jud. Sibiu, care ne-au uimit prin îndemânarea folosirii biciurilor.
Țin să precizez că tradițiile de Anul Nou (Capra, Mascații, Plugușorul, Malăncile etc.) se desfășurau la începutul primăverii, dar cu venirea creștinismului și cu noul calendar, toate aceste tradiții s-au mutat în noaptea de Anul Nou, pe meleaguri elene și în alte părți ale Europei ele au alte date (5 decembrie, echinoxul de primăvară etc.).
Sper ca la următoare ediție să avem mai mulți participanți din România sau din alte comunități românești din Europa.
Articol scris de Elena Roxana Asandoae
Sursa: educarpatia.wordpress.com
Discuții despre această postare