Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut vineri cateva dezvaluiri in premiera. El a spus ca dupa 1989 BNR a functionat aproape o jumatate de deceniu cu un nivel extrem de redus al rezervelor valutare, astfel incat creditorii internationali erau „innebuniti”.
‘In 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA in rezerva noastra. In 1993, (…), cu toate imprumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezerva medie. (… ). In prezent avem 32 de miliarde de euro, adica aproape 36 de miliarde de dolari. O crestere de o mie de ori. Pai, de-aia sta leul cum sta acum si este stabil, pentru ca in spate are, intr-adevar, dupa eforturi, o rezerva, comparativ cu trecut, formidabila, o rezerva adecvata pentru stabilitatea cursului’, a sustinut Mugur Isarescu.
El a amintit si de sfarsitul anilor ’90, respectiv de criza asiatica din toamna anului 1997, criza din Rusia din vara lui 1998 si minicriza din America Latina din 1999, cand Romania avea de rambursat, in 1999, un prim imprumut major luat din Japonia.
‘Am fost pusi intr-o situatie de criza de credibilitate. Pur si simplu, creditorii nostri externi, innebuniti de diverse stiri (…), au devenit mult mai precauti in acordarea de noi credite tarilor care erau percepute ca avand un risc ridicat. Iar in Romania, datorita acelui varf de plata din 1999, agentiile de rating ne-au depunctat si intr-un mediu extern complet nefavorabil — dupa criza din Rusia urma cea din Ucraina, apoi si cea din Bulgaria, toate trei tari ortodoxe. Stiti cum se intampla in plan international: ‘Pai de ce nu ar urma si Romania acum?’ Fara niciun fel de corelatie cu situatia reala. Si chiar am fost sfatuiti sa nu ne facem platile internationale, sa incetam platile’, a spus Mugur Isarescu, citat de Agerpres.
El a adaugat ca in acel context atat de dificil, nu numai ca s-au facut platile, dar s-a facut si reforma. ‘As putea spune ca 1998, 1999 a fost punctul de cotitura’, a afirmat Guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a subliniat ca dupa mai bine de un sfert de secol de la inceputul tranzitiei se poate considera ca societatii romanesti ii sunt livrate in prezent de BNR cele trei aspect ale stabilitatii, respectiv stabilitatea preturilor, a cursului de schimb si cea financiara.
„In ceea ce priveste stabilitatea preturilor, noi consideram ca BNR livreaza in prezent societatii romanesti o inflatie scazuta. Si nu este negativa. (…). Stabilitatea cursului de schimb — este si ea un lucru asigurat. (…) Leul este perfect convertibil. (…).Stabilitatea financiara este o realizare, un lucru livrat de BNR. (…)Principala noastra preocupare este ca banii milioanelor de deponenti din Romania sa fie in siguranta’, a conchis Mugur Isarescu.
Acesta a sustinut joi seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre ‘Parcursul economiei romanesti si a Bancii Nationale a Romaniei catre modernitate si, totodata, catre Europa’. Evenimentul, la care au fost prezente cateva sute de persoane, s-a desfasurat in cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului ‘Dilema veche’, organizat de vineri pana duminica la Alba Iulia.
Iti place stirigrecia.com? Urmareste fluxul de stiri stirigrecia.com si pe Facebook
Discuții despre această postare