Oricine ar fi organizatorii tentativei de lovitura de stat impotriva presedintelui Erdogan, in mod clar, acestia au subestimat cuvantul decisiv al turcilor de rand. E clar ca poporul nu doreste un nou regim militar.
Intr-adevar, in ultimele luni se tot vorbea despre posibilitatea unei lovituri militare de stat. Nimeni nu a luat in serios o astfel de posibilitate, pentru ca Erdogan, in mare masura, reusise sa neutralizeze forta militarilor, scrie Rainer Hermann intr-o analiza pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluata de Deutsche Welle.
Indiferent ca marea majoritate a turcilor nu agreeaza stilul sau autoritar de conducere si nici incercarea acestuia de a submina libertatea de exprimare, aproape nimeni dintre civili nu a dorit sa vina tancurile.
Oricine ar fi organizatorii acestei tentative de lovitura de stat, s-a subestimat vointa poporului turc de a se mai lasa condus de armata. Cu totul alta a fost situatia in cazul puciurilor din 1960, 1971 si 1980. Atunci, majoritatea populatiei sustinea venirea Armatei la putere.
De aceea si loviturile de stat au reusit. Asa a fost si in 1997, cand inlaturarea de la putere a islamistului Necmettin Erbakan a avut loc cu vointa Armatei.
Cu totul alta a fost situatia 10 ani mai tarziu, cand generalii au amenintat din nou cu o lovitura de stat, dar nu au indraznit sa o duca la final deoarece nu aveau sustinerea populatiei.
Veninul lui Erdogan va fi aruncat asupra inamicilor sai
Presedintele Erdogan si-a dat seama ca nici acum armata nu se poate baza pe sustinerea populatiei si, nu intamplator, a apelat la turci sa iasa in strada. Extrem de multi i-au asculatat apelul si s-au impotrivit militarilor, ba chiar au reusit sa-i retina si sa-i predea politiei. Tarziu in noapte, si moscheile au mobilizat oamenii, chemandu-i la rugaciune la o ora neobisnuita.
Pentru moment, totul arata ca puciul unei mici parti a armatei a esuat. Nu e greu sa presupunem ce va face Erdogan de acum inainte. Chiar si la cea mai mica amenintare la adresa puterii sale – precum in cazul protestelor din Istanbul provocate de distrugerea parcului Gezi si al scandalurilor de coruptie din 2013 – el i-a facut pe inamicii sai sa simta furia sa.
In consecinta, a polarizat tot mai mult societatea turca.
Acum, insa, in fata sa se deschide o mare oportunitate: sa se foloseasca de marea coalizare a populatiei in acest caz de criza si sa construiasca un pod deasupra prapastiei care desparte oamenii, aparute in trecut, in societatea turca.
Iti place stirigrecia.com? Urmareste fluxul de stiri stirigrecia.com si pe Facebook
Discuții despre această postare