Parlamentul Greciei este chemat astăzi să voteze noul plan de austeritate negociat la Bruxelles, un document despre care premierul Alexis Tsipras spune că nu crede în el, dar îşi asumă responsabilitatea unui text semnat pentru a evita dezastrul. Există voci chiar în Syriza care nu susţin acest acord, iar astăzi au loc proteste şi greve în sistemul bugetar, în toată Grecia. Votul de astăzi va fi cu atât mai greu cu cât FMI a publicat marţi seară o scurtă analiză în care critică dur acordul convenit de Grecia cu Eurogroup-ul, arătând că acesta este nesustenabil.
Guvernul de la Atena a înaintat marţi după-amiază parlamentului proiectul de lege referitor la primele măsuri de austeritate cerute de creditorii internaţionali, după acordul convenit luni cu privire la un plan de asistenţă financiară pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro. Dacă acest prim set de măsuri nu este votat astăzi, Eurogroup-ul nu va deschide negocierile de urgenţă pentru alocarea unei tranşe de 7 miliarde de euro, pe care Grecia o datorează la sfârşitul lunii iulie către Banca Centrală Europeană.
Ce trebuie să voteze astăzi Parlamentul Greciei, pentru a respecta acordul cu Eurogroup:
– să ratifice declaraţia de acord de la summit.
– să modifice TVA la 23% pentru restaurante şi alimente procesate, în timp ce TVA de 13% rămâne la alimentele proaspete, energia electrică, apă, servicii hoteliere, iar pentru medicamente sau cărţi TVA să fie de 6%.
– eliminarea scutirii de 30% la TVA pentru insule, cu excepţia până anul viitor a insulelor celor mai îndepărtate.
– taxa pe profitul companiilor să crească de la 26% la 29%, la companiile mici.
– creşterea taxei de la 10% la 13% pentru limuzinele de lux, ambarcaţiuni şi piscine.
– creşterea taxei pentru fermieri de la 13% la 26%.
– pensionarea timpurie să ia sfârşit, progresiv, până în 2022, iar vârsta de pensionare să crească la 67 de ani.
– autoritatea pentru statistici a Greciei, ELSTAT, să capete independenţă deplină.
O a doua serie de reforme şi măsuri de austeritate va trebui aprobată până la data de 22 iulie, potrivit acordului de la Bruxelles.
Aceste măsuri controversate au provocat deja reacţii puternice în interiorul partidului Syriza, al premierului Alexis Tsipras, care va fi obligat să ducă miercuri o luptă pentru a obţine aprobarea parlamentului şi a evita o eventuală scindare a formaţiunii sale.
Tsipras: Îmi asum responsabilitatea pentru orice greşeală comisă
Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a recunoscut marţi seară că acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text în care „nu crede”, dar „l-a semnat pentru a evita dezastrul ţării”.
„Îmi asum responsabilitatea pentru orice greşeală comisă, îmi asum responsabilitatea pentru un text în care eu nu cred, dar l-am semnat pentru a evita dezastrul ţării şi sunt obligat să-l implementez”, a declarat Tsipras într-un interviu la televiziunea publică elenă ERT.
El a apărat acordul din noaptea de duminică spre luni, declarând că deşi a fost „o noapte foarte rea pentru Europa”, marcată de „presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum”, şi „a fost impus” Greciei, acordul a salvat-o de la ieşirea din euro şi trebuie pus în aplicare.
UPDATE 15.40 Comisia Europeană propune ca împrumutul-punte de 7 miliarde de euro pentru Grecia să se facă prin intermeniul Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM), potrivit unui document citat de Reuters.
Propunerea prevede ca împrumutul să aibă o maturitate de maximum trei luni şi să fie rambursat EFSM din banii care vor fi obţinuţi de Grecia din fondul de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (ESM), după finalizarea negocierilor pentru viitorul program de salvare în valoare de 86 de miliarde de euro.
Banii din EFSM aparţin tuturor statelor UE, în timp ce banii din ESM aparţin doar statelor din Zona Euro.
UPDATE 15.20 Dezbaterile în Parlamentul de la Atena au luat sfârşit. Peste câteva ore va începe plenul, când ar urma să se voteze asupra legilor.
UPDATE 15.15 108 din cei 201 membri ai Comitetului Central al Syriza, partidul de guvernământ al lui Alexis Tsipras, se opun validării acordului cu Bruxelles-ul şi cer un Congres al partidului. Dintre aceştia, mai puţin de 15 sunt parlamentari, însă este un semnal serios pentru Tsipras că implementarea reformelor cerute de creditori va fi foarte dificilă.
UPDATE 14.10 Decizia de folosire a EFSM pentru finanţarea de urgenţă a Greciei va fi luată de Consiliul de Miniştri ai UE, după ce va fi discutată cu toate cele 28 de state membre UE.
UPDATE 13.55 La Bruxelles, Comisia Europeană caută soluţii pentru finanţarea de urgenţă a Greciei cu cele 7 miliarde de euro scadente luni, 20 iulie. Soluţia la care se va junge cel mai probabil este folosirea Mecanismului European de Stabilitate Financiară (EFSM). În acest fond se află însă bani de la toate statele membre UE, nu doar de la cele din zona Euro, iar unele state non-euro, în special Marea Britanie, se opun măsurii. Pentru a garanta eventualele pagube financiare suportate de aceste state, acum se negociază ca Marea Britanie şi celelalte state non-euro să aibă acces la profiturile BCE din bondurile greceşti sau la profiturile făcute de UE prin alte mecanisme financiare – Securities Markets Programme (SMP) sau cash-flow-ul bugetului UE. conform lui Valdis Dombrovskis, un înalt oficial al CE, citat de BBC.
UPDATE 13.40 Ministrul adjunct de Finanţe, Nadia Valavani, şi-a dat demisia. Luni, ea declara că nu poate accepta termenii negociaţi de Tsipras privind bailout-ul.
UPDATE 12.45 Acordul Greciei cu creditorii internaţionali, care conţine cele mai dure condiţii impuse vreodată statului elen în schimbul unui nou program de salvare, ar putea trece cu uşurinţă miercuri prin Parlament cu sprijinul opoziţiei, în pofida dezertărilor din coaliţia de guvernare.
Motivul este că principalele formaţiuni din opoziţie, respectiv partidul conservator Noua Democraţie, To Potami, de centru, şi socialiştii din Pasok s-au unit să sprijine programul de reforme care este o precondiţie pentru menţinerea Greciei în zona euro, relatează Bloomberg, conform Mediafax.
UPDATE 11.38 Comisia Europeană a înaintat o propunere formală pentru a folosi Mecanismul European de Stabilitate Financiară (EFSM) pentru asistenţa de urgenţă a Greciei, conform Financial Times. Fondul respectiv conţine 11,5 miliarde de euro, iar Grecia are nevoie de 7 miliarde de euro până luni, pentru a nu rata scadenţa către BCE şi FMI. Marea Britanie se opune folosirii EFSM pentru Grecia.
UPDATE 11.00 În Grecia au loc greve şi proteste înaintea votului din această seară, din Parlamentul atenian. La Tessaloniki, fief electoral al Syriza unde partidul a încheiat un memorandum de respingere a austerităţii, înainte de alegeri, au loc proteste. Guvernul lui Tsipras este pus la îndoială chiar de activişti ai partidului său, relatează The Guardian. Totodată, astăzi au loc greve în sectorul bugetar.
Discuții despre această postare