Cu doar o săptămână în urmă premierul grec Alexis Tsipras spunea “NU” austerităţii, acum pare să zică “DA”, comentează bbc.com într-un articol sub titlul „Criza datoriilor din Grecia: Care a fost scopul referendumului?”
Cum ar putea premierul grec, votat de populaţie pentru că s-a opus austerităţii, să semneze pentru unele dintre cele mai dure măsuri din ultimele luni? Este întrebarea pe care autorul articolului publicat de bbc.com a adresat-o secretarului general al Ministerului de Intrerne din Grecia, Dimitris Tsoukalas.
“Noi, guvernul, am crezut că îi vom putea convinge că o ţară într-o situaţie dificilă ar putea lua o cale complet diferită. Dar nu a fost posibil”, a spus oficialul grec, care subliniază faptul că bancherii şi elita din nordul Europei, „care au puterea absolută pe continent”, nu au putut fi convinşi de faptul că Grecia va lua măsuri de reformă.
Şi atunci care a fost scopul referendumului? Nu a fost doar o pierdere de timp, banii şi emoţii?, a continuat reporterul BBC.
“Deloc. Liderii europeni nu l-au vrut pe Tsipras, ei au vrut să îl dea deoparte. Dar victoria noastră în cadrul referendumului a fost un mandat pentru el ca să continue să negocieze. A fost o chestiune de mândrie a grecilor, de a spune <<NU>> ministrului Schaeuble (ministrului german de finanţe- n.n.), atunci când ei au vrut ca noi să votăm <<DA>>, a declarat Dimitris Tsoukalas.
La întrebarea dacă exercitarea votului la referendum a meritat având în vedere că acum sunt bănci închise, Grecia este în recesiune, iar Tsipras este văzut în Europa ca oaia neagră, oficialul grec a spus că prim-ministrul grec este văzut de mare parte din populaţia Europei drept „un erou”.
În schimb, reprezentanţii partidului de opoziţie de centru dreapta consideră că prin referendum ” s-a câştigat timp pentru partidul de guvernământ”.
Discuții despre această postare