Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona Euro s-au reunit marţi la Bruxelles, începând cu ora 14.00, ora României, pentru a negocia cu Grecia, urmând ca de la ora 19.00 să se reunească şi liderii politici din zona Euro. Atingerea unui acord nu este aşteptată astăzi, însă Grecia ar trebui să îşi prezinte noile propuneri pentru negocierea datoriilor care depăşesc 320 de miliarde de euro, în urma referendumului de duminică, când peste 60% din grecii care au ieşit la vot au spus „Nu” măsurilor de austeritate care vin ataşate unui nou acord cu finanţatorii externi ai Atenei. Până acum, grecii nu au venit însă cu noi propuneri şi există surse care declară că acest lucru se va întâmpla abia mâine. În schimb, preşedintele Greciei i-a prezentat preşedintelui UE punctele unui acord politic încheiat la Atena între liderii politici ai marilor partide, cu excepţia Partidului Comunist, în care se subliniază că votul de duminică nu este un mandat pentru Grexit şi că grecii sunt pregătiţi de negocieri, prima prioritate fiind lichiditatea băncilor.
Miniştrii Finanţelor din zona Euro, precum şi liderii politici ai Europei aşteaptă marţi ca premierul Alexis Tsipras şi noul ministru de Finanţe de la Atena, Euclid Tsakalotos, să pună pe masă noile lor propuneri pentru ieşirea din impasul în care au ajuns negocierile privind datoria suverană a Greciei, care depăşeşte 320 miliarde de euro, adică aproximativ 180% din PIB.
Acest lucru nu s-a întâmplat astăzi, noul ministru de Finanţe grec făcând doar o prezentare orală, iar propunerile scrise din partea Greciei urmând să fie prezentate „probabil” miercuri.
Un summit de urgenţă are loc în această seară la Bruxelles, de la ora 19.00, unde vor avea loc negocierile politice, însă nimeni nu se aşteaptă ca o soluţie să fie găsită astăzi. „Mingea este în terenul Greciei acum”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Grecii ar urma să prezinte un plan nu foarte diferit de ce au adus până acum la masa negocierilor, deşi aceste măsuri au fost respinse de greci la referendum, conform Süddeutsche Zeitung: TVA scăzut în insule, TVA de 13% la restaurante, anumite tăieri din cheltuielile pe apărare.
„Delegaţia Greciei a părăsit masa negocierilor – nu faci aşa ceva în Europa. A fost o mare greşeală. Trebuie să încercăm să găsim o soluţie. Nu putem face asta astăzi – astăzi vom deschide drumul, prin discuţii şi înţelegere reciprocă, pentru a pune lucrurile în ordine”, a mai spus Juncker astăzi, adresându-se Parlamentului European.
Juncker a mai spus că CE se opune unui „Grexit”, aceeaşi poziţie fiind anunţată şi de premierul Franţei, Manuel Valls. Germania nu este la fel de optimistă, chiar dacă Angela Merkel nu s-a pronunţat încă public, spunând doar că nu au fost atinse deocamdată condiţiile pentru un nou acord cu Grecia. Ministrul italian de Externe Paolo Gentiloni a declarat că nu germanii sunt de vină pentru situaţia Greciei, ci liderii politici de la Atena.
Moneda europeană a înregistrat o scădere înaintea întâlnirilor de marţi, căzând sub 1,1 dolari, conform Reuters, însă nu este o cădere semnificativă.
Băncile greceşti rămân închise şi astăzi, precum şi bursa de la Atena, existând relatări că firmele îşi plătesc angajaţii cu bani cash.
UPDATE 18.20 Angela Merkel spune că nu există încă o bază pentru noi negocieri cu Grecia. „Nu mai este o chestiune de săptămâni, este o chestiune de zile”, avertizează cancelarul Germaniei.
UPDATE 18.00 Preşedintele Eurogrup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a confirmat că Grecia nu a făcut propuneri scrise noi la întâlnirea de astăzi. Miercuri, Grecia va înainta însă o cerere oficială pentru un nou împrumut de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), pe care miniştrii de Finanţe o vor discuta tot mâine. Această cerere ar trebui să conţină şi termenii Greciei.
UPDATE 17.45 Notiţele lui Euclid Tsakalotos pentru întâlnirea cu miniştrii de Finanţe ai Eurozonei:
UPDATE 17.20 Premierul grec Alexis Tsipras se va adresa Parlamentului European, miercuri dimineaţă.
UPDATE 16.25 Mai multe surse declară că Grecia nu are propuneri noi pe care să le prezinte Eurozonei, conform Financial Times. Se pare că abia mâine vor exista aceste noi propuneri. Ministrul de Finanţe Tsakalotos a făcut însă o prezentare orală a acestor noi termeni.
Preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, i-a scris marţi preşedintelui UE Donald Tusk, despre negocierile liderilor politici de la Atena. Toţi liderii politici greci, cu excepţia Partidului Comunist, au căzut de acord asupra următoarelor:
„Votul recent al grecilor la referendum nu constituie un mandat de ruptură de zona Euro, ci un mandat de a continua şi a întări efortul de a obţine un acord just din punct de vedere social şi viabil din punct de vedere economic. Guvernul îşi va asuma responsabilitatea de a continua negocierile şi fiecare lider politic va contribui la acest efort pe baza rolului lor instituţional şi politic.
Scopul comun, în acest context, este găsirea unei soluţii care să asigure:
Acoperirea, în mod suficient, a nevoilor financiare ale ţării.
Reforme credibile, bazate pe distribuirea corectă a poverilor şi pe promovarea creşterii, cu cât mai puţine consecinţe recesive posibil.
Un program puternic, încărcat de dezvoltare, orientat în primul rând spre confruntarea şomajului şi încurajarea antreprenoriatului.
Un angajament pentru începerea unei discuţii substanţiale despre confruntarea problemei viabilităţii datoriei publice a Greciei.
Liderii politici ai Greciei au mai subliniat că restaurarea lichidităţii sistemului bancar al Greciei, în coordonare cu BCE, constituie o prioritate imediată”.
UPDATE 15.00 Declaraţie interesantă a vicecancelarului Germaniei, Sigmar Gabriel, liderul socialiştilor şi opozant al lui Merkel: „Sunt deseori deranjat de ceea ce face guvernul Greciei. Dar parte a adevărului este: nenorocirea nu este vina lor. Mai degrabă, e vorba de guvernele anterioare, de elita economică şi politică ce a jefuit ţara. Trebuie spus că Europa a stat deoparte şi a privit pentru mult timp, nu a spus nimic şi nu a făcut nimic”.
UPDATE 14.45 Discuţiile între miniştrii de Finanţe ai Eurozonei au început, anunţă purtătorul de cuvânt al Reprezentanţei Franţei la UE.
UPDATE 14.30 Cei mai mulţi miniştri de Finanţe, inclusiv cei ai Franţei şi Germaniei, care au sosit la summit spun că nu vor discuta nimic înainte să vadă propunerile Greciei. Poziţii în favoarea Grexit-ului au avut miniştrii Letoniei sau Finlandei, în timp ce ministrul de Finanţe al Spaniei a spus că nu îşi doreşte aşa ceva.
Ediţia de astăzi a cotidianului german Bild titrează: „Astăzi avem nevoie de Cancelarul de Fier”.
UPDATE 13.20 Miniştrii de Finanţe ai zonei Euro au început să se adune la Bruxelles. Preşedintele Eurogrup (grupul statelor Euro), olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat la intrarea la summit că votul de duminică al grecilor înseamnă că vechile propuneri pentru atingerea unui acord au fost respinse şi că sunt aşteptate noi propuneri din partea Greciei pentru ieşirea din criză.
„Presiunea este mai ales pe greci, băncile sunt închise şi situaţia este dificilă. Cred că guvernul Greciei are interesul să vină cu soluţii serioase şi credibile în curând”, a mai spus preşedintele Eurogrupului.
Jurnaliştii l-au întrebat dacă noile propuneri nu sunt în mare aceleaşi ca cele vechi, câteva ajungând pe surse în presa germană. „Se pare că voi le aveţi, eu intru să mă văd cu colegii mei. Am făcut tot ce se putea să întărim eurozona şi să o ţinem împreună. Nu putem avea un rezultat care să ne afecteze credibilitatea. Trebuie să fie credibil pentru viitorul Greciei şi al Eurozonei”, a spus oficialul, conform The Guardia.
Discuții despre această postare