Fenomenul hartuirii online (cyberbullying) a luat amploare in ultimii ani, in special in randul tinerilor. Una din cauzele majore pentru cresterea cazurilor raportate e si numarul mare de smartphone-uri cu conexiune la internet, la care o mare parte din populatie incepe sa aiba acces.
Autoritatile au incercat sa tina pasul cu noile metode de agresiune digitala, mai intai prin campanii de educare pentru utilizatori, dar si prin legi care incadreaza cyberbullying-ul in categoria infractiunilor. Ultima tara care a adoptat o asemenea lege e Noua Zeelanda, unde traieste si o comunitate de peste 3.000 de romani.
Autorizatile neozeelandeze interzic astfel trimiterea de mesaje online rasiste, sexiste, care ar putea ataca convingerile religioase, sexualitatea sau dizabilitatile altora. Tot justitia va stabili daca victima agresiunii a avut de suferit si a primit un soc emotional, iar atacatorul ar putea face pana la doi ani de inchisoare pentru asta, sau ar putea plati o amenda de peste 30.000 de dolari. Nici companiile nu au fost uitate, iar amenzile pentru persoanele juridice urca pana la 134.000 de dolari.
In plus, noua lege prevede si o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani in cazul celor care incurajeaza actele de sinucidere. Prevederea a fost implementata in legistlatia Noii Zeelande dupa cresterea numarului sinuciderilor anuntate sau incurajate pe Facebook sau Twitter. In acest scop, guvernul a creat si o noua institutie care sa se ocupe de plangerile utilizatorilor retelelor de socializare, plangeri ce par sa nu poata fi rezolvate de acestea din urma. O problema intens dezbatuta e insa modul in care legea se aplica in cazul in care atacatorii sunt minori.
Discuții despre această postare