Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat, pentru a doua oară în această săptămână, plafonul pentru asistenţă de urgenţă acordat băncilor elene, a declarat pentru AFP o sursă bancară greacă. Suma exactă nu este cunoscută, Unele surse spun că ar fi vorba de 1,8 miliarde de euro, agenţia elenă ANA spune că ar fi vorba de 3,3 miliarde de euro.
În urmă cu două zile, Banca Centrală Europeană majorase plafonul cu 1,1 miliarde de euro iar săptămâna trecută, cu 2,3 miliarde de euro.
Conform agenţiei elene ANA, BCE a majorat cu 3,3 miliarde de euro finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni, care pot accesa acum fonduri totale de 87,4 miliarde de euro, ate susre susţin că ar fi vorba de 1,8 miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menţinut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.
„Majorarea de urgenţă a fost aprobată, toţi membrii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene se aşteaptă la evoluţii pozitive după summitul de luni“, când Eurogrupul va analiza situaţia Greciei, susţin sursele citate de Reuters.
Instituţia de la Frankfurt a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.
Instituţia de la Frankfurt a majorat finanţarea de urgenţă pentru creditorii eleni ca răspuns la cererea Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. Pe fondul temerilor privind ieşirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice şi juridice au retras din conturi miliarde de euro. Aceste evoluţii au forţat instituţiile financiare elene să devină dependente de finanţarea de urgenţă (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.
Oficialii BCE şi-au exprimat îngrijorarea că băncile elene vor putea luni să-şi deschidă sucursalele, susţin sursele. Retragerile din depozitele băncilor elene au crescut până la aproximativ două miliarde de euro în ultimele trei zile, iar ritmul retragerilor zilnice s-a triplat după colapsul discuţiilor cu creditorii. Cele două miliarde de euro retrase din bănci de deponenţii greci începând de luni şi până miercuri reprezintă aproximativ 1,5% din depozitele populaţiei şi companiilor în valoare de 133,6 miliarde de euro care se aflau la băncile greceşti la finele lunii aprilie.
Joi, reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro dedicată Greciei s-a încheiat fără niciun rezultat. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, l-a întrebat pe Benoit Coeure, membru al Consiliul guvernatorilor BCE, dacă băncile elene vor reuşi să-şi deschidă vineri sucursalele. Coeure a răspuns: „Mâine, da. Luni, nu ştiu“.
Premierul grec crede că va ajunge la un acord cu creditorii, luni
Premierul elen Alexis Tsipras a insistat vineri că acordul Greciei cu creditorii, pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, poate fi încheiat la summitul de urgenţă al liderilor europeni programat luni, relatează Bloomberg.
Actualul program de salvare, de 240 miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, expiră pe 30 iunie, aceeaşi zi în care statul elen trebuie să plătească FMI circa 1,5 miliarde de euro.
„Intenţionam ca negocierile finale să aibă loc la cel mai înalt nivel politic în Europa şi lucrăm acum pentru succesul acestui summit. Se va dovedi că cei care mizează pe scenarii de criză şi teroare se înşeală”, afirmă Tsipras într-un comunicat.
Indicele ASE al bursei din Aena a urcat vineri cu până la 1,1%, pentru a scădea apoi cu 0,2%. Randamentul obligaţiunilor elene pe termen de doi ani a coborât cu 0,1 puncte procentuale, la 28,56%.
„Este esenţial să asigurăm un dialog ca între adulţi. Ducem lipsă de dialog”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, după ce a ascultat expunerea de joi a ministrul elen de Finanţe Yanis Varoufakis, la Luxembourg.
Varoufakis a afirmat vineri dimineaţă că „în mod regretabil în cadrul Eurogroup nu a avut loc nicio discuţie pe baza propunerilor Greciei”.
El a adăugat că, şi mai regretabil, în locul discuţiilor esenţiale au apărut informaţii periculoase pentru sistemul bancar
Tsiras: „Am venit în Rusia pentru că Europa nu mai este centrul lumii“
Tot mai izolat între liderii europeni, Tsipras s-a aflat timp de două zile într-o vizită în Rusia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin. Oficialii eleni şi ruşi au discutat un acord preliminar pentru extinderea proiectului gazoductului Turkish Stream, care să transporte gaze în sud-estul Europei.
La Sankt Petersburg, Alexis Tsipras a declarat „am venit în Rusia pentru că Europa nu mai este centrul lumii“ . „Uniunea Europeană trebuie să se întoarcă la principiile ei de bază: solidaritate, democraţie şi justiţie socială“, a spus vineri premierul grec Alexis Tsipras.
„După criza din 2008, lumea s-a schimbat. În Europa am avut iluzia că suntem buricul pământului (…) Dar centrul lumii s-a schimbat, există noi forţe la nivel politic şi economic. Relaţiile internaţionale capătă un carcater multipolar“, a subliniat premierul grec.
„Ne aflăm în mijlocul unei furtuni, dar suntem un popor care ştie să se descurce pe mare şi nu ne sperie furtuna şi nici posibilitatea de a descoperi noi oceane şi de a ajunge în porturi mai sigure“, a continuat el, făcând aluzie la presiunile creditorilor internaţionali ce ar putea împinge Grecia către Rusia, şi ţinând să amintească şi faptul că ţara sa este „un prieten istoric al Rusiei“.
Grecia mai are 12 zile până la expirarea programului de salvare şi, chiar dacă va fi încheiat un acord privind reformele, necesitatea ca acesta să fie aprobat de Parlamente face să fie prea târziu ca fondurile de susţinere să fie obţinute la timp pentru plata datoriei de circa 1,5 miliarde de euro către FMI, scadentă pe 30 iunie, a avertizat şeful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
„Să zicem că ajungem la un acord. Este de neconceput că implementarea acestuia şi furnizarea fondurilor vor avea loc înainte de sfârşitul lunii. Este pur şi simplu imposibil”, a spus Dijsselbloem. Pentru a obţine cel puţin o parte din bani, Grecia va încerca o prelungire a acordului de salvare, la summitul european de urgenţă din 22 iunie.
sursa: adevarul
Discuții despre această postare