Germanii nu le plătesc pensiile grecilor, iar tăierea veniturilor pensionarilor nu a făcut decât să ducă la sărăcirea populaţiei, ajungându-se în situaţia ca tot mai mulţi tineri să fie întreţinuţi de părinţi sau bunici, spune premierul elen Alexis Tsipras.
„Este absolut fals mitul potrivit căruia salariile şi pensiile oamenilor din Grecia sunt plătite de contribuabilii de rând din Germania”, scrie Tsipras într-un comentariu publicat în cotidianul german Der Tagesspiegel.
În plină criză a negocierilor cu creditorii internaţionali, Tsipras a ţinut să lămurească opinia publică din Europa în legătură cu refuzul guvernului său de a reduce cheltuielile publice prin scăderea pensiilor. El a arătat că „tăierile orbeşti” de pensii nu vor face decât să înrăutăţească situaţia grecilor.
„Pensiile celor în vârstă sunt de multe ori ultima şansă de supravieţuire pentru familii întregi, în care poate niciun membru nu lucrează, într-o ţară cu o rată a şomajului de 25%”, afirmă Tsipras.
Situaţia în rândul tinerilor este chiar mai dramatică, rata şomajului aflându-se în prezent la 50%.
În 2009, pensionarii greci primeau 14 pensii pe an, a căror valoare medie era de 1.350 euro pe lună, potrivit datelor INE-GSEE, institutul de cercetare al celui mai mare sindicat din Grecia. Acum, aceştia primesc doar 12 pensii pe an, iar 45% dintre ei trăiesc sub limita sărăciei, având venituri de sub 665 euro pe lună.
„Comparaţia cu pensiile din Germania este mai degrabă înşelătoare. Creşterea procentului cheltuielilor cu pensiile raportat la PIB este cauzată în întregime de scăderea PIB-ului, şi nu creşterea în sine a cheltuielilor. Cu alte cuvinte, PIB-ul a scăzut într-un ritm mai accelerat decât pensiile”, explică Tsipras.
Totodată, premierul grec acuză creditorii internaţionali că, în evaluarea economiei Greciei, nu iau în calcul decât anumiţi indicatori care „ascund realitatea”.
Programul de bailout al Greciei expiră la finalul lunii iunie, însă negocierile guvernului lui Tsipras cu creditorii internaţionali trenează de cinci luni. În lipsa unui acord cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată şi ar putea chiar să părăsească zona euro.
sursa: zf
Discuții despre această postare