Începând cu începutul anului viitor, așa-numitul „tarif verde” la electricitate va ieși, în esență, de pe piață, deoarece va fi foarte dificil pentru companiile de energie să ofere acest tip de tarif în mod individual consumatorilor. În ultimul an, acest tarif special, disponibil la toți furnizorii de electricitate, a permis fiecărui client să cunoască din timp costul consumului pentru luna următoare și să compare ofertele disponibile, pentru a alege cea mai avantajoasă.
Modificări pentru clienții noi și existenți
Pentru noii clienți, adică cei care vor să schimbe furnizorul de energie începând cu anul viitor, situația este clară: „tariful verde” în forma sa actuală nu va mai exista, deoarece nu va mai fi obligatoriu pentru furnizori să îl ofere.
Această evoluție era, totuși, previzibilă, având în vedere că tarifele „verzi” au fost reglementate prin lege pentru o perioadă de doar 12 luni. Autoritățile competente au clarificat că nu este posibil ca un astfel de produs reglementat să fie oferit la nesfârșit, conform legislației europene.
Pe de altă parte, rămâne o întrebare ce se va întâmpla cu clienții existenți, cei care sunt deja înrolați în acest tarif special. Deși furnizorii nu vor mai fi obligați să ofere acest tarif, ei nu vor putea modifica tariful actual al consumatorilor fără consimțământul acestora. Oficialii guvernamentali asigură că vor proteja drepturile consumatorilor care doresc să păstreze acest tip de tarif.
Modificarea intervalelor orare pentru energie la preț redus
În plus, tariful cunoscut drept „curent de noapte” va fi înlocuit definitiv de un nou sistem numit „energie în două zone”. Adoptarea acestui nou sistem este legată de creșterea producției de energie din surse regenerabile (AER), care este mai ieftină în timpul orelor de prânz. Astfel, vor exista două intervale de timp cu tarife reduse, unul în timpul zilei, între orele 10:00 și 15:00, și întregul weekend.
În prezent, oferta excesivă de energie electrică din surse regenerabile în timpul zilei și cererea scăzută de consum, combinată cu lipsa unor rețele și sisteme de stocare suficiente, au determinat operatorii să reducă această energie pentru a proteja sistemul național de electricitate. Din aceste motive, Ministerul Energiei a luat în calcul de ceva timp modificarea orelor de aplicare a tarifelor reduse la electricitate, cunoscute sub denumirea de „tarif de noapte”, pentru a încuraja consumul în timpul zilei.
Această adaptare urmărește să reflecte schimbările în sistemul de energie și să protejeze interesele consumatorilor, având în vedere noile realități ale pieței energetice.
Discuții despre această postare