Astăzi, 13 august, România a trimis un al doilea contingent de pompieri pentru a sprijini eforturile de combatere a incendiilor de vegetație și pădure care afectează regiunea Attica din Grecia. Decizia a fost luată în urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, și convocării Comitetului Național pentru Situații de Urgență de către prim-ministrul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a răspuns prompt solicitării de asistență internațională din partea Greciei, primită prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC). În urma activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis să suplimenteze echipajele de pompieri români care intervin deja în Grecia cu alți 44 de salvatori și 4 mijloace tehnice.
Din cei 44 de pompieri suplimentari, 40 se deplasează pe cale aeriană, cu ajutorul a două aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale, în timp ce alte două autospeciale de stingere a incendiilor de pădure și patru salvatori se deplasează pe cale terestră. Aceste resurse suplimentare sunt esențiale pentru îmbunătățirea capacității echipelor de a controla și stinge incendiile care continuă să amenințe comunitățile locale din Attica.
Această mobilizare rapidă subliniază angajamentul ferm al României de a furniza ajutor prompt în situații de urgență și de a contribui activ la cooperarea internațională pentru gestionarea dezastrelor. Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru a sprijini eforturile autorităților elene în zonele afectate, conform locațiilor stabilite de partenerii greci.
Context:
În perioada 1 august – 15 septembrie 2024, DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu modulul național specializat de stins incendii de pădure la programul de pre-poziționare organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO). Acest program, finanțat de Uniunea Europeană, a fost inițiat ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare din 2021, și reunește echipaje operative din mai multe țări europene, pentru a consolida reziliența în fața acestui tip de risc.
Discuții despre această postare