Ultimele încercări de a evita o escaladare generalizată în Orientul Mijlociu se desfășoară la nivel diplomatic. Înaltul Comisar al ONU a cerut să se facă tot posibilul pentru a preveni această situație.
Diplomații fac eforturi susținute pentru a preveni o escaladare majoră în Orientul Mijlociu. NOTAM-ul emis de Iran pare a fi ultimul pas înainte ca Teheranul să răspundă Israelului.
În acest timp, Consilierul pentru Securitate Națională al Rusiei, Serghei Șoigu, a aterizat în capitala Iranului, unde va avea mai multe întâlniri privind securitatea regională. Printre altele, se va întâlni cu președintele Iranului, Masoud Pazeskyan.
Israelul, prin declarații ale oficialilor și articole de presă, se declară pregătit să facă față celor mai extreme scenarii de atac, deși opinia dominantă este că Iranul va reacționa similar cu atacul din aprilie. Atunci, Teheranul a lansat o serie de rachete și proiectile care au demonstrat capacitatea sa de a lovi Israelul, dar a ales să nu efectueze un atac major, evitând astfel o escaladare regională.
ONU cere acțiuni urgente pentru a evita escaladarea
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut astăzi acțiuni urgente pentru a preveni un conflict extins în Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor de o confruntare militară între Iran și aliații săi, pe de o parte, și Israel, pe de altă parte.
„Sunt profund îngrijorat de riscul crescut al unui conflict extins în Orientul Mijlociu și fac apel la toate părțile, precum și la statele influente, să acționeze urgent pentru o de-escaladare”, a declarat Volker Turk într-un comunicat.
„Trebuie făcut totul, și spun totul, pentru a preveni o deteriorare suplimentară a situației și alunecarea acesteia într-un abis cu consecințe și mai teribile pentru civili”, a adăugat el.
Pregătiri pentru scenarii extreme
Establishmentul de securitate se pregătește pentru o serie de scenarii extreme, inclusiv atacuri asupra bazelor IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) la o scară fără precedent, cu drone, rachete și proiectile asupra unor ținte care variază de la infrastructuri naționale până la granițele de nord, Haifa și chiar Tel Aviv, relatează Jerusalem Post.
„IDF dispun de sisteme de apărare active care sunt printre cele mai bune din lume – Iron Dome, Magic Wand și sistemele Arrow 2 și 3. Majoritatea cetățenilor țării au spații protejate împotriva rachetelor și proiectilelor.
În caz de atac, IDF au capacitatea de foc covârșitoare, precisă și extinsă. Forțele Aeriene ale Israelului sunt antrenate și în stare de alertă maximă, în combinație cu capacitățile Marinei”, a transmis publicația.
„Nu dorim escaladare, dar Israelul trebuie pedepsit”
Iranul nu caută să escaladeze tensiunile regionale, dar consideră că Israelul trebuie pedepsit pentru a preveni o destabilizare ulterioară, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, după uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, săptămâna trecută la Teheran.
„Iranul caută să stabilească stabilitatea în regiune, dar aceasta va veni doar prin pedepsirea agresorului și crearea unei descurajări împotriva aventurismului regimului sionist (Israel)”, a spus Nasser Kanaani, adăugând că o acțiune din partea Teheranului este inevitabilă.
Kanaani a cerut Statelor Unite să înceteze să sprijine Israelul, afirmând că comunitatea internațională a eșuat în a-și îndeplini datoria de a păstra stabilitatea în regiune și ar trebui să sprijine „pedepsirea agresorului”.
Comandantul de vârf al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, Hossein Salami, a reiterat astăzi amenințarea acestei unități de elită că „pedeapsa” pentru Israel va veni „la momentul potrivit”.
Teheranul și organizațiile aliate Iranului, cum ar fi Hamas și Hezbollah, au acuzat Israelul că l-a ucis pe Haniyeh pe 31 iulie. Oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea pentru acest incident.
Discuții despre această postare